Gemeente & ocmw bannen textielcontainers uit straatbeeld

 Gemeente & ocmw bannen textielcontainers uit straatbeeld

Schepen voor afvalbeleid Luc Kennis en burgemeester Katrien Schryvers willen af van het rommelige, onfrisse straatbeeld en de toename van sluikstort rond textielcontainers.

ZOERSEL – Zoersel telt momenteel nog heel wat textielcontainers, verspreid over het grondgebied, maar daar komt binnenkort verandering in. Het schepencollege heeft namelijk beslist om de twee lopende toelatingen met VICT (Vlaams inzamelcentrum textiel) en WMH (We Make Hope) stop te zetten. Dit betekent dat de containers uiterlijk binnen één maand uit het straatbeeld verdwenen moeten zijn. Containers waarvoor geen toelating is verleend en containers op privéterrein moeten onmiddellijk verwijderd worden.

Overvolle containers, rommelig straatbeeld

“Ondanks herhaaldelijk aandringen slagen de betrokken organisaties er niet in hun ophaalrondes op peil te houden”, zegt schepen voor afvalbeleid, Luc Kennis (CD&V). “Dat leidt tot uitpuilende containers en hópen zakken die ernaast worden achtergelaten. Het gevolg? Een rommelig, onfris straatbeeld en een toename van sluikstorten, wat op zijn beurt nog meer afval aantrekt.” De beslissing om de textielcontainers te verwijderen, is volgens het gemeentebestuur dan ook een logische stap in het streven naar een nettere en aangenamere openbare ruimte. Eerder werd een gelijkaardige maatregel al genomen voor de glasbollen, waarbij succesvol werd overgeschakeld op huis-aan-huisophaling.

Het bestuur geeft de inzamelorganisaties een maand de tijd om de textielcontainers te verwijderen. Binnenkort moeten ze volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn. Containers die nooit een toelating kregen en containers die op privéterrein staan, moeten onmiddellijk verwijderd worden.

Driemaandelijkse huis-aan-huisophaling

“Gelukkig zijn er ook nu voldoende gebruiksvriendelijke alternatieven om overtollig textiel in te leveren”, gaat Luc Kennis verder. Zo kan je één keer in de drie maanden textiel meegeven (*) met de gratis huis-aan-huisophaling. Een ophaling waar onze inwoners inmiddels al goed aan gewend zijn. De eerstvolgende ophalingen vinden plaats op 24 april in Halle en op 8 mei in Sint-Antonius en Zoersel. Alle toekomstige data vind je trouwens gemakkelijk terug op de afvalkalender of in de Recycle!-app. Erg handig en betrouwbaar. De gemeente zal nog extra inspanningen doen om de Zoerselaars te informeren over de ophaalmomenten.

Extra capaciteit op het recyclagepark

“Daarnaast plaatsten we onlangs op het recyclagepark (De Maey 1) een extra textielcontainer (*), wat het totaal daar op zes brengt”, vult burgemeester Katrien Schryvers (CD&V) aan. “We houden het gebruik goed in de gaten. Als blijkt dat zes containers niet voldoende zijn, zullen we uiteraard zorgen voor bijkomende capaciteit. Daarnaast zijn ook de recyclageparken van Schilde (Rozenhoek 6) en Brecht (Ringlaan 12) toegankelijk voor inwoners van Zoersel.”

Tweede leven via kringwinkel

Katrien wijst nog op een ander duurzaam alternatief. “Een derde – en zeker niet de minste – mogelijkheid is dat je kleding, die nog in goede staat is, schenkt aan de kringwinkel. Zo geef je je kledij een tweede leven én help je tegelijkertijd mensen met minder middelen. In de nabije omgeving kunnen Zoerselaars terecht in vestigingen in Malle (Antwerpsesteenweg 312), Schilde (Turnhoutsebaan 444) en Zandhoven (Liersebaan 131). Voldoende mogelijkheden dus.”
“We rekenen op het engagement van onze inwoners om gebruik te maken van de correcte inzamelkanalen,” besluiten Luc en Katrien. “Zo maken we van Zoersel een nog mooiere plek om te wonen.”

(*) Wat mag er wel mee met de textielophaling/in de textielcontainer:

kleding, schoenen, handdoeken, lakens, versleten kleding, andere stoffen.
Wat mag er niét mee met de textielophaling/in de textielcontainer: matrassen, tapijten, elektrische dekens, kussens.

Foto gemeente Zoersel

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK