Gemeente Kapellen wordt partner van Avansa en van European Disability Card
KAPELLEN – De gemeente Kapellen wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent verminderen. Daarom wordt er dit najaar, samen Igean en de provincie, een klimaatactieplan uitgetekend. Avansa wordt er bij betrokken om het parcipatieve traject te begeleiden als één van de inputs voor de opmaak van het plan. Avansa is een organisatie voor maatschappelijk werk, die streeft naar een duurzame, inclusieve, solidaire en democratische maatschappij. Nog zeven andere gemeenten zijn partner van Avansa: Boechout, Brasschaat, Hemiksem, Mortsel, Ranst, Schelle en Schilde.
Luc Devriese (N-VA), schepen van emancipatiebeleid: ‘Voor het klimaatactieplan kunnen Kapellenaren suggesties doen rond water, groenblauwe netwerken, lokale hernieuwbare energie en lokale en circulaire economie. Om mensen al warm te maken voor de sessies die we hierover gaan houden in het najaar hebben we een interactieve klimaatwandeling van drie kilometer uitgestippeld, die dus makkelijk haalbaar is voor jong en oud.’
‘De route voert je langs zes locaties waar infoborden hangen. Je krijgt er telkens enkele interessante klimaatweetjes en -tips. Wandelaars kunnen op hun beurt ideeën kwijt. Hiervoor kan je een formulier invullen via de QR-code die op de borden prijkt of via https://www.kapellen.be/klimaatwandeling_invulformulier. Verder kan je je ideeën op papier of via het formulier dat in de InfoKapellen van deze maand zit aan het lokaal bestuur bezorgen door ze te deponeren in de brievenbus aan de bib.’ De infoborden staan aan Cultuur Centrum Lux op het Marktplein, de sorteerbak aan de Eikendreef, in het Gemeentepark, aan de Sint-Jacobuskerk, de Pastoor Vandenhoudstraat en de bib aan het Dorpsplein. Dit is tevens het wandelparcours. De borden werden vandaag aangebracht.
Liesbet Veulemans, sociale culturele werker bij Avansa: ‘Wij willen de inwoners zoveel mogelijkheid betrekken bij het beleid. We rekenen dan ook op hun input. Vanaf september worden er laagdrempelige klimaatsessies gehouden, waarbij iedereen zijn zegje mag doen.’ Collega Anaïs Masure: ‘De eerste sessie vindt plaats op dinsdag 14 september en de anderen worden om de veertien dagen gehouden.’ Devriese: ‘We wachten niet enkel op initiatieven van onze inwoners. We kijken of we zonnepanelen kunnen leggen op de school en wat we kunnen doen met betrekking tot woonrenovatie.’
Luc Devriese is eveneens schepen van sociale zaken en had ook op dat vlak nieuws over een nieuw project in Kapellen. ‘De gemeente is toegetreden als partner van de European Disability Card, een legimitatiekaart voor personen met een (al dan niet zichtbare) beperking. Je krijgt er heel wat kortingen mee. In onze gemeente zullen bijvoorbeeld mensen met een dergelijke kaart bediend worden aan tafel in restaurants, is er een korting van 50 procent voor de huur van sporthallen voor G-sport, een gunstig tarief voor G-zwemmers, voorbehouden plaatsen voor rolstoelen en minder mobielen bij voorstellingen in LUX en ’t Kerkske, daisyboeken en luisterboeken voor blinden en slechtzienden en nog veel meer. De kaart is een idee van een landgenoot, Pieter Paul Moens en kan worden gebruikt in België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië. Je kan ze aanvragen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap of bij de FOD Sociale Zekerheid.’ Ondertussen heeft ook PZ Noord (Kapellen en Stabroek) laten weten dat ze mee in het project stappen.
Edwin Mariën
(Op de foto vlnr. Liesbet Veulemans, Luc Devriese (N-VA) , schepen An Stokmans (Open Vld) en Anaïs Masure)