• 19/06/2024

Gemeente houdt buurtvergadering na vaststelling PFAS-vervuiling in Schoten

SCHOTEN – Als reactie op de PFAS-vervuiling vanuit de 3M-fabriek in Zwijndrecht, heeft de Vlaamse overheid sites met een mogelijke PFAS-verontreiniging onderzocht.

Het gaat daarbij om terreinen waar fluorhoudend blusschuim is gebruikt, zoals oefenterreinen van de brandweer of locaties waar met dit type blusschuim een brand geblust werd en om bedrijven waar mogelijk PFAS gebruikt werd in productieprocessen.

In de gemeente Schoten gaat het daarbij om de brandweerkazerne (Th. Van Cauwenberghslei) en site-Van Gansewinkel (Sluizenstraat).

Op beide sites werden in het verleden blusoefeningen gehouden door de lokale brandweer.

Bij de metingen die OVAM hier heeft uitgevoerd, zijn effectief verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en in het grondwater.

Het gemeentebestuur stelt een deskundige bodemsanering aan om de verontreiniging nu verder in kaart te brengen en om de eventuele risico’s voor de omwonenden en het milieu beter te kunnen inschatten.

Alle bewoners die in een straal van 100 meter rond de onderzochte locaties wonen krijgen de  raad om in afwachting van verder onderzoek de volgende voorzorgsmaatregelen na te leven: eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit, eet geen eieren van eigen kippen, eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen, gebruik je compost niet als meststof voor je tuin, vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait, bedek losse grond op de site met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing, doe dat ook met zand- of grondhopen, gebruik geen grondwater en was regelmatig je handen, zeker voor de maaltijd.

In een zone tussen 100 en 500 meter rond de site gelden volgende voorzorgsmaatregelen: drink geen grondwater uit grondwaterputten en gebruik grondwater ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken, gebruik het grondwater niet om uw moestuin te bevochtigen of zwembad(jes) te vullen en gebruik het grondwater enkel voor andere dingen zoals je auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en planten water geven.

Deze maatregelen, opgesteld door Agentschap Zorg en Gezondheid, beperken de blootstelling aan PFAS.

Het gemeentebestuur organiseert aanstaande donderdag 10 maart om 19 uur een digitale vergadering via Teams om eventuele vragen van buurtbewoners te beantwoorden. (EM / Afbeelding – gemeente Schoten, de getroffen zone rond de brandweerkazerne).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten