• 21/06/2024

Gemeenschapswachten stellen 50% meer bestuurlijke verslagen op in Geel

GEEL – De gemeenschapswachten van de stad Geel maken een bestuurlijk verslag op als zij vaststellen dat er een inbreuk gebeurt op de politiecodex.

In 2020 is de meerderheid van de overtredingen vastgesteld dankzij de handhavingscamera’s die het volledige jaar werden ingezet.

Door deze aanpak is het aantal bestuurlijke verslagen met meer dan de helft gestegen ten opzichte van 2019.

In totaal zijn er 384 bestuurlijke verslagen opgesteld. In 2019 waren dat er nog 231, dat is een groei van meer dan 50 procent.

De groei is toe te schrijven aan het inzetten van verdekte handhavingscamera’s op plaatsen waar vaak overtredingen worden gemeld.

In 2019 werd er slechts een half jaar met deze camera’s gewerkt, in 2020 konden ze een volledig jaar worden ingezet.

De onbetwistbare nummer één in de bestuurlijke verslagen is het sluikstorten met maar liefst 373 overtredingen. Ook in andere steden en gemeenten blijkt dit de koploper te zijn. Verder werden er vijf wildplassers, twee mensen die een sigaret op de grond gooiden en twee wildplakkers betrapt. Ook twee hondenbaasjes die niet de moeite deden om de poep van hun hond op te ruimen, kregen een bestuurlijk verslag.

Deze bestuurlijke verslagen worden bezorgd aan de GAS-ambtenaar van stad Geel die verdere acties onderneemt zoals het uitschrijven van een boete. De politiezone Geel – Laakdal – Meerhout analyseert de camerabeelden om de overtreders te identificeren.

Bart Julliams (N-VA, zie foto), schepen van milieu: ‘Ondanks dat de meeste overtredingen gaan over sluikstorten, merkt de stad wel een vermindering in het totaal aantal sluikstorten op jaarbasis. De stad zet in op een efficiënte aanpak en merkt dat veel burgers dit waarderen. Inwoners maken zelf ook vaak melding van sluikstorten via de website van de stad of de dienst grondgebonden zaken. ‘

‘Spijtig genoeg is het zwerfvuil langs de wegen wel toegenomen in 2020. Dit is moeilijker aan te pakken. Daarom doen wij onder meer beroep op netheidsverantwoordelijken, dit zijn inwoners die zich engageren om drie keer per jaar een traject van minstens 500 meter op te ruimen. In ruil krijgen ze een waardebon van 30 euro.’ Interesse? Je kan je aanmelden via https://www.geel.be/Netheidsverantwoordelijke

‘De gemeenschapswachten merken dat veel mensen zwerfvuil verwijderen, zonder dat deze mensen zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Door je aan te melden als vrijwilliger, kan de stad je engagement begeleiden en je voorzien van handschoenen, een fluovest, een vuilgrijper en zwerfvuilzakken om zwerfvuil op te ruimen.’ (EM / Foto Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten