• 27/05/2024

Gelukkig voor de anderen had Wout Van Aert nog geen wedstrijd in de benen

NINOVE – De bookmakers hebben gouden zaakjes gedaan na afloop van de Omloop Het Nieuwsblad. Niemand twijfelde eraan dat Wout Van Aert de openingsklassieker zou winnen. Dat deed hij ook. En op welke manier. Op de Bosberg, ooit het geliefkoosde speelterrein van Edwig Van Hooydonck, sprong de Kempenaar weg. De achtervolgende groep kon enkel nog zijn achterwiel – van heel ver bekijken. Sonny Colbrelli werd tweede, Greg Van Avermaet derde. Nadien volgden er nog twee landgenoten: Oliver Naesen en Victor Campenaerts, die ook een indrukwekkende wedstrijd reed. Verliezers van de dag waren Yves Lampaert en co. Zij krijgen morgen een herkansing in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Van Aert beëindigde ‘zijn’ veldritseizoen net voor het WK nadat hij – op één na – alle crossen waarin hij startte had gewonnen. Vandaag nam hij de draad weer op. Zonder ook maar één wedstijdkilometer in de benen hield hij de rest van zich af.  Greg Van Avermaet was onder de indruk. ‘Als je op de Bosberg kunt wat Van Aert daar heeft laten zien dan is het simpel koersen.’ Van Aert: ‘Dat is wel eenvoudig uitgelegd. Het uitvoeren is wel een stuk moeilijker. Ik voelde dat iedereen naar adem hapte maar zoiets is toch niet altijd zonder gevaar. Ik had geen keuze. Ik moest doorgaan. Tot dan toe hadden we heel de wedstrijd gecontroleerd. Wanneer ik op dat moment had afgewacht dat zouden er teveel jongens kans hebben gemaakt om terug te keren. Vooral na de mooie actie van Tiesj Benoot op de Muur kon ik niet anders dan het karwei proberen af te maken.’

‘Ik heb gedemarreerd om iets te forceren maar het is altijd afwachten hoe zoiets uitdraait. Pa na de Bosberg, met nog dertien kilometer voor de boeg, ben ik volop gaan doorrijden. Dat was de laatste helling van de dag. Op dat moment was aanvallen de beste verdediging. Ik denk dat ik iedereen heb verrast door er voor de Bosberg vandoor te gaan. Het plan was gewoon om volle gas naar boven te rijden en dan te zien wie er achter mij nog zat. Ik demareer nooit met het idee van ‘nu rij ik iedereen eraf.’ Het was het juiste moment. Indien we boven met drie, vier renners hadden gezeten had het ook een goede situatie geweest maar nu was ik alleen. Dat was nog beter.’

‘Het was geen makkelijke wedstrijd. Er stond veel meer wind dan ik had verwacht. Tijdens heel de finale hadden we wind op kop. Ik dacht dat andere renners veel vlugger zouden hebben aangevallen maar dat gebeurde niet. Ons team heeft de koers gecontroleerd en de manier waarop Tiesj zijn debuut maakte voor ons team was bijzonder mooi om zien. Het is de vierde maal dat ik de Omloop heb gereden. De vorige drie keer ging het ook goed maar kwam ik toch telkens tekort. Daar had ik nu ook rekening mee gehouden maar blijkbaar was ik sterk genoeg om te winnen. Dit geeft me een enorme boost en nog meer zelfvertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat ik door nog wat extra koersen te rijden, een nog grotere stap vooruit kan zetten.’

‘EEN UITBUNDIG ZEGEGEBAAR ZOU VOLLEDIG MISPLAATST ZIJN GEWEEST’

Van Aert maakte bij het overschrijden van de eindmeet het V-teken. ‘Dat staat voor Peace he. Op dit moment zou een uitbundig zegegebaar volledig misplaatst zijn geweest. Ik vond het belangrijk om dit te laten zien. Het is waanzinnig dat een oorlog nog kan in deze tijden. Ik dacht dat mensen slimmer zijn geworden maar dat is blijkbaar niet overal in de wereld het geval. Ik vond het belangrijk om te laten zien dat ik meeleef met de slachtoffers die ginds bij de ellende betrokken zijn.’

‘We waren hier vandaag met vijf jongens die nog geen koers hadden gereden. Toch werden we met onze ploeg weer in de favorietenrol geduwd. Raar maar waar. Dan kan je proberen, zoals andere teams, om daar rond te zwemmen en alles te doen om toch maar geen favoriet te zijn of je kan ambitieus aan de start staan. We hebben voor het tweede gekozen en hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Affini is onmiddellijk aan kop beginnen rijden. Het heeft heel lang geduurd vooraleer we hulp kregen. Al de andere jongens hebben ervoor gezorgd dat ik me tot aan het eind gedeisd hebben kunnen houden. Ik heb voor de Berendries eigenlijk nooit op de eerste rij gezeten. Het waren  altijd mijn ploegmaats die de aanvallen counterden.  eer zelfs, het zijn wij die de koers hebben laten ontploffen. Ik heb niet alles gezien wat er gebeurde in de wedstrijd maar ik merkte wel dat de Quick Step-renners iets meer afwezig waren dan gebruikelijk. ‘

Nog opmerkelijk: de helm waarmee Van Aert reed. ‘Red Bull he. Die geeft me vleugels. Ik zal hier heel het jaar mee koersen. Van een eerste wedstrijd leer je altijd als team. We gaan straks wel de champagne opendoen maar het is nu niet omdat we gewonnen hebben dat we de wedstrijd niet gaan evalueren en niet moeten leren uit eventuele fouten. Zo had er bijvoorbeeld een mannetje mee moeten zijn bij die aanval met Vermeersch maar voor het overige liep het wel lekker.’ De volgende opdracht voor Van Aert is Parijs-Nice. ‘ Ik ga daar van start met een heel andere ingesteldheid dan vorig jaar in de Tirreno-Adriatico. Daar heb ik veel energie verspeeld. Ook mentaal. Ik ga nu niet alles geven, wel een aantal dagen uitkiezen.’

Niet alleen Tiesj Benoot had een aandeel in het succes van Jumbo-Visma, ook Nathan Van Hooydonck had dat. De man uit Wuustwezel trok op de Leberg de wedstrijd open. ‘We hebben als ploeg heel sterk gereden. Zo’n collectieve prestatie maakt op een dag als vandaag het verschil. Tiesj is iemand die veel te goed is om louter in dienst van een kopman te koersen. Voor hetzelfde geld lukt zijn aanvalspoging wel en is hij het die solo over de finish rijdt. Wout heeft nog maar eens bewezen dat hij op alle manieren kan winnen. Hij kan superhard fietsen maar is ook bijzonder snel.’

Hobokenaar Victor Campenaerts, die jarenlang in Borgerhout woonde, alvorens uit te wijken naar de andere kant van het land, leek de pechvogel van de dag te worden maar eindigde toch nog net in de top vijf. Een val, een lekke band, een fietswissel: niets bleef hem bespaard.  En toch speelde hij nog een rol van betekenis in de finale. ‘Op een bepaald moment moet je het hoofd koel houden. Ik denk dat ik op de Bosberg iets teveel heb getwijfeld maar Wout heeft daar enorm veel indruk gemaakt. Hij heeft laten zien dat hij de beste is. Er werd behoorlijk tempo gemaakt. Bij ons deed Florian Vermeersch het uitstekend. Ik denk dat we als ploeg niet ontevreden mogen zijn. Tenslotte kwam we hier in laatste instantie zonder onze kopman – Tim Wellens moest forfait geven wegens maagklachten – aan de start. Ik vind een vijfde plaats voor onze ploeg in de gegeven omstandigheden dan ook niet slecht. We hebben een heel goed team. Iedereen is gemotiveerd, we zijn een hoop vrienden. Dat bleek al tijdens de stage in november waar we ’s avonds behoorlijk zijn doorgezakt. Ook dat hoort erbij. Aan tafel heerste altijd een goede sfeer. Dat heb je nodig. Anders kan je geen prestaties leveren.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten