• 19/07/2024

‘Gele Doos’ helpt hulpdiensten bij senioren in 21 Kempense gemeenten

TURNHOUT – Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) lanceerde met steun van 21 gemeenten, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen ‘de gele doos’ in de regio Kempen.

De gele doos is een doos voor belangrijke medische en andere informatie voor hulpdiensten. Je bewaart ze in de koelkast.

Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden in een noodsituatie.

RPO Kempen deed een oproep aan de Kempense gemeenten. Wilfried Van Opstal, voorzitter RPO-Kempen: ‘Samen gaan ze in de loop van dit jaar 65 000 gele dozen verdelen onder hun oudere inwoners en inwoners met een chronische ziekte of beperking. Zo dragen ze bij aan het gezond ouder worden in hun gemeente.’

Met de overhandiging van de eerste gele doos aan Ronny Jansen (zie foto), een Turnhoutse senior, gaf RPO Kempen de aftrap van het project.

Janssen: ‘De gele doos is voor mij en mijn familie een geruststelling. In een noodsituatie ben je vaak niet meer in staat om de juiste informatie te geven. Alles ligt nu klaar.’

Kelly Verheyen (sp.a), Turnhouts schepen van welzijn: ‘Onze seniorenraad vroeg mij om de gele doos bij de Turnhoutse senioren te verdelen.’

‘Omdat hulpdiensten zoals politie en brandweer verantwoordelijk zijn voor meerdere gemeenten, ben ik blij dat ook heel wat andere gemeenten en seniorenraden via RPO Kempen en Welzijnszorg Kempen warm gemaakt zijn voor het idee. Ik vind het heel krachtig dat nu al 21 gemeenten in de Kempen mee doen.’

Koen Rombouts, voorzitter van Welzijnszorg Kempen: ‘Op andere plaatsen heeft de gele doos zijn nut bewezen.’

‘De gele doos kan levens redden. We hebben geen seconde geaarzeld om mee op de kar te springen.’

Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen is meter van het project. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) liet de gele doos opnemen in het programma van Campus Vesta, het provinciale  opleidingscentrum voor brandweer, politie en medische eerstehulpverleners.

Dankzij Smurfit Kappa (Van Mierlo in samenwerking met Drogenbos) kunnen de gele dozen op de afhaalpunten mooi uitgestald worden in een display.

De gele doos wordt verdeeld in Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Herselt, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Merkplas, Mol, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar en Westerlo. (EM / Foto RPO Kempen)

 

 

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten