• 21/06/2024

Geitestoet trekt zondag door de straten en vertelt de geschiedenis van Wilrijk

WILRIJK –  Wilrijk maakt zich op voor de allereerste Geitestoet sinds 2015. De organisatoren, muzikanten en acteurs zijn klaar om op zondag 25 september door de straten van het district te trekken..

De Geitestoet is een historisch-folkloristisch spektakel dat in principe om de vijf jaar uitgaat, met dit keer twee jaar vertraging door de coronapandemie.

Hij vertelt de geschiedenis van Wilrijk – het ‘Geitendorp’ – aan de hand van praalwagens, reuzen en een massa figuranten.

Ook Jommeke loopt steeds mee: de stripheld werd voor het eerst op papier gezet in Wilrijk. Maar de absolute ster is Lange Wapper.

De legendarische reus opent de stoet en zal op de Bist worden wakker gezongen door Wilrijk met een speciaal gecomponeerd Wapperlied.

De toegang tot de Geitestoet is gratis. De stoet vertrekt omstreeks 15.30 uur en volgt een parcours door het centrum via onder meer de Doornstraat, de Heistraat en de Jules Moretuslei. Op de Bist staan tribunes opgesteld van waar je het beste zicht hebt op de tribune. Kaarten hiervoor zijn nog steeds verkrijgbaar via https://www.schouwburgdekern.be/voorstellingen/601/District_Wilrijk/Geitestoet. Ook voor en na de stoet valt er op de Bist heel wat te beleven.

Vanaf 12 uur zijn er optredens en opent een kinderdorp. Na de stoet geeft de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo er een optreden, waarna Sam Gooris afsluit om 18.30 uur.

Werner Theuns (Open Vld), districtsschepen voor de Geitestoet: ‘Het woord ‘eindelijk’ wordt vaak nogal snel gebruikt, maar is zeker van toepassing op deze editie van de Geitestoet, die laatst uitging in 2015. Na de gebruikelijke vijf jaar wachten en twee extra coronajaren merk je dat gans Wilrijk uitkijkt naar dit topevenement.’

Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘De Geitestoet is de ‘nationale feestdag’ van Wilrijk. Iedereen komt die dag op straat om schouder aan schouder de stoet te bewonderen en op te kijken naar Lange Wapper, de praalwagens en de meer dan 1 000 figuranten. We nodigen gans Antwerpen uit om mee te komen vieren.’

De organisatoren vragen om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Er worden tijdelijke fietsenstallingen voorzien in de Sint-Bavostraat (aan de kerk), de Krijgslaan (nabij het skateterrein) en onder het A12-viaduct (ter hoogte van de Oudestraat).

Het gebied binnen het parcours in het centrum van Wilrijk is vanaf de middag afgesloten voor autoverkeer. Ook de parkings Bist en Mastplein zijn niet toegankelijk.

Wie toch met de wagen komt, kan zijn voertuig onder meer parkeren onder het A12-viaduct en aan het Universiteitsplein, op wandelafstand van de Geitestoet.

Verschillende buslijnen passeren door Wilrijk, maar doen die dag het centrum van Wilrijk niet aan. De Lijn voorziet omleidingen met tijdelijke haltes. Info: www.wilrijk.be/geitestoet. (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten