• 19/07/2024

Gehucht Heidehuizen in Mol krijgt een volledig nieuw schoolgebouw

MOL – Normaal gesproken starten dit najaar de bouwwerken voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw voor het ‘Schooltje van de Hei’. Hiermee realiseert het gemeentebestuur de beleidsambitie om deze school in Heidehuizen uit te bouwen tot een volwaardige gemeentelijke basisschool. De toekomstige school bestaat uit twee graadsklassen voor de kleuters en drie graadsklassen voor het lager onderwijs. Tijdens de bouwwerken verhuizen alle leerlingen naar een tijdelijke school achter Zaal Spellenburg.

De plannen voor een nieuwbouw volgen uit een onderzoek in 2019-2020. Op dat moment was Heidehuizen als wijkschooltje verbonden aan de moederschool Mozawiek in Ezaart. Heidehuizen bood kleuteronderwijs aan in twee klasjes. Voor het lager onderwijs moesten de leerlingen naar Ezaart. Deze situatie was voor vele ouders een structureel knelpunt. Het onderzoek omvatte een participatief traject met talrijke betrokkenen. Finaal werd in 2020 door de gemeenteraad gekozen voor de uitbouw van een volwaardige basisschool, in combinatie met een koppeling aan een andere moederschool. Dit werd ‘Alles Kids’ in Gompel. Hilde Valgaeren (N-VA), schepen van onderwijs: ‘Ook Gompel is een kleine school binnen TROTS, onze scholengemeenschap voor het gemeentelijk onderwijs. De koppeling van twee kleinere scholen biedt pedagogische voordelen en maakt het voor de directie haalbaar om beide vestigingen goed te leiden. Inmiddels is de koppeling met Alles Kids in Gompel sinds 2021 een feit. Ook de uitbouw tot een volwaardige basisschool met graadsklassen werd opgestart. Door de beperkte schoolinfrastructuur in Heidehuizen verschenen er hierdoor containerklassen op de speelplaats.’

Samen met de beslissing om het ‘Schooltje van de Hei’ te laten uitgroeien tot een volwaardige basisschool besliste de gemeenteraad in 2020 eveneens om zo snel mogelijk te investeren in volledig nieuwe schoolgebouwen. Architectenbureau aat|architecten uit Turnhout werkte binnen de grenzen van de bestaande locatie een gloednieuw compact en modern schoolgebouw uit met twee verdiepingen. Het bestaande schoolgebouw wordt  afgebroken. Wel komen een architecturale kenmerken van het bestaande gebouw terug in het ontwerp voor de nieuwbouw.

Het nieuwe schoolgebouw krijgt een L-vorm en biedt op het gelijkvloers ruimte voor onder meer twee graadsklassen voor de kleuters, administratieve ruimtes, een refter en een turnzaal. Op de eerste verdieping komen een leraarslokaal met dakterras, drie graadsklassen voor de lagere school, twee zorglokalen en twee lokalen voor levensbeschouwelijke vakken. Door de L-vorm blijft een maximale oppervlakte voor de speelplaats gevrijwaard. Ook de bestaande kastanjeboom en de oude tuinmuur met de buren blijven op de speelplaats behouden. Datzelfde geldt voor de monumentale boom op het pleintje voor de school. De refter en de turnzaal kunnen door externe verenigingen gehuurd worden, onafhankelijk van de rest van het gebouw.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Om de school operationeel te houden tijdens de bouwwerken stapten we over naar de realisatie van een tijdelijke school op een andere, nabijgelegen, locatie. ‘De terreinen achter Zaal Spellenburg kwamen als aangewezen oplossing uit de bus. In twee fasen verhuizen we de volledige school naar containerklassen, een containerrefter en een sanitaire unit op deze locatie. Daarnaast voorzien we een veilig afgebakende speelplaats. Ouders kunnen bij het brengen en afzetten van de kinderen gebruikmaken van de aanwezige parkeerfaciliteiten. Tegen woensdag 1 september 2025 willen we de nieuwe school in gebruik nemen. We hopen te verhuizen naar de tijdelijke school in oktober en november. De afbraak van de oude school staat begin 2024 op de planning.’ (EM / Simulatie aat architecten)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten