• 20/06/2024

Geen twijfel mogelijk: Laurens Sweeck is de beste veldrijder van het moment

HILVARENBEEK – Volgende week maakt Tom Pidcock zijn opwachting in het veldritpeloton maar één ding is zeker: Laurens Sweeck hoeft daarvan niet wakker te liggen. Er staat gewoon geen maat op de man uit Schriek, wat voor een omloop je hem ook voorschotelt. Voor de eerste Wereldbekercross in de Beekse Bergen had Richard Groenendaal het parcours uitgetekend, na zijn ontslag bij Pauwels Sauzen Bingoal een bezigheid waar de Nederlander voldoende tijd voor heeft.

Het was schitterend weer in Noord-Brabant. Dat zorgde ervoor dat de omloop niet echt selectief was. Toch was de uitslag een perfecte weergave van de machtsverhoudingen in het peloton. Heel veel draaien en keren en spelen in het zand: het was een kolfje naar de hand van Sweeck. Kuhn was – zoals wel vaker – het snelste weg maar even later staken Van der Haar, Sweeck en Vanthourenhout hem voorbij. In de zevende van de acht af te leggen ronden vond Sweeck het welletjes. Uiteindelijk trok hij met Van der Haar naar de meet en won hij makkelijk in de spurt met twee. Michael Vanthourenhout werd derde, Niels Vandeputte uit Brecht zevende, Jens Adams uit Minderhout tiende.

Sweeck: ‘Ik zit echt wel in een goede conditie. Het gaat al een heel seizoen supergoed. Dit zijn omlopen die me beter liggen dan die in de eerste crossen. Ik haal een meer dan behoorlijk niveau. Anders zou ik me op deze manier niet kunnen tonen. Ik ben heel tevreden dat ik deze lijn kan vasthouden. Het was een tactische wedstrijd. Ik voelde dat we toeleefden naar een echte finale en dat het er in die laatste twee ronden op aan zou komen. Ik heb geprobeerd om de anderen eraf te gooien maar dat lukte niet. Ik denk dat we toch allemaal dat kleine percentje overhielden voor de eindfase. Daarom dat de anderen ook terug kwamen. Het was een superspannende koers en dat maakt de euforie aan de meet er alleen maar groter en mooier op. In Fayetteville werd ik geklopt in de sprint maar hier draaide ik ideaal met Michael. Ik had gedacht dat hij vol zou aanzetten maar hij hield in en zette me nog bijna vast. Even ging het door mijn hoofd dat ik misschien wat van te ver had aangezet. Met Lars in het wiel was dat niet ideaal. Maar dat was niet het geval want anders had hij mij wel kunnen remonteren. Ik heb uiteindelijk de juiste keuze gemaakt en dat resulteerde in winst.’

Sweeck wisselde zowel in de vijfde als de zesde ronde van fiets. ‘De eerste keer nam ik een fiets met iets hardere banden. Ik had nog maar net een ander rijwiel genomen of ik moest al over de balken springen. Mijn stuur zakte een klein beetje. Ik kon dat nog wel oplossen maar het was geen optie om met die fiets te blijven rijden in de finale dus heb ik terug mijn andere genomen. Ik heb in het verleden nog dit niveau gehaald. Het verschil tussen winst, een podiumplek of de vierde plaats is niet erg groot. Dat heeft iedereen vandaag kunnen merken. Vaak heb je een tikkeltje geluk nodig maar meestal kan je dat wel forceren als je in conditie bent. Een heel aantal renners zit in een goede vorm. We zijn aan elkaar gewaagd. Dan is deze omloop net niet selectief genoeg. Deze strijd is echter mooi voor de cross en geeft extra spanning. Het is leuk om op die manier te rijden. Pidcock is een heel grote renner maar hij zal zich ook opnieuw moeten bewijzen. We zijn ondertussen al een eindje gevorderd in het seizoen. Er werd al serieus gebikkeld. Ik denk dat het moeilijker is om daar als nieuwkomer bij te komen dus schrik heb ik zeker niet.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten