Geen Sinksenfoor, proefproject Deurne, 56 besmettingen in WZC, afhaal Wilrijk
WILRIJK – Er komt dit najaar geen wintereditie van de Sinksenfoor op Spoor Oost. Vandaag hakte de stad Antwerpen die moeilijke knoop definitief door. De stad en de foorkramers gaan nu verder in overleg en bekijken samen de mogelijkheden om het financiële leed van de foorkramers te verzachten.
Steve Severeyns, Nationaal Secretaris van de Vereniging der Belgische Foorreizigers: ‘Dit nieuws komt niet als een verrassing natuurlijk, al blijft het wrang om vast te stellen dat pretparken en dergelijke de deuren niet moeten sluiten. Gezien de ernst van de situatie waarin we ons bevinden, vind ik dat iedereen zijn duit in het zakje moet doen om de pandemie het hoofd te bieden.’ Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers: ‘Met de huidige maatregelen zou het onmogelijk zijn om de rekening te doen kloppen. We blijven in overleg met de stad, maar we kijken ook naar het federale niveau om onze geplaagde sector extra zuurstof te geven en door deze crisis te loodsen.’
In de Confortalei in Deurne werden vandaag twee flexdrempels (zie foto) geplaatst als proefproject. Dit zijn flexibele snelheidsdrempels die geen hinder opleveren voor zware voertuigen zoals bussen en brandweerwagens en minder trillingen veroorzaken. De werken zijn in principe op maandag 9 november afgerond. De Confortalei in Deurne is de eerste straat in België waar flexdrempels komen. Deze drempels worden gemonitord en geëvalueerd door de stad Antwerpen in samenwerking met onder meer De Lijn en de brandweer. Als de ervaringen positief zijn, kunnen op nog meer locaties flexdrempels komen.
De flexdrempels werken voor personenwagens als gewone snelheidsdrempels, terwijl zwaardere voertuigen ze vlotter kunnen nemen dan gewone drempels. Dat is vooral interessant op routes die door de brandweer als aanrijroute worden gebruikt en waar tot nu toe geen snelheidsremmende ingrepen konden plaatsvinden, zoals de Confortalei. Ook reizigers van De Lijn zullen minder hinder ondervinden wanneer hun bus over dergelijke drempels rijdt. Fietsers worden over het bestaande fietspad naast de drempel geleid.
Vorige week woensdag werden de 112 medewerkers van woonzorgcentrum Melgeshof in Merksem getest op covid-19 in samenwerking met de overheid. De volledige testresultaten gaven maandag aan dat zeven medewerkers positief hadden getest, maar werden vandaag bijgesteld naar 56 positieve gevallen. Zorgbedrijf Antwerpen her-test vandaag alle medewerkers en vrijwilligers. In afwachting van meer duidelijkheid over de testresultaten neemt Zorgbedrijf Antwerpen maximale voorzorgsmaatregelen voor bewoners en medewerkers.
Opvallend: tot op heden verbleven geen bewoners met corona in Melgeshof. Alle bewoners worden morgen getest, omdat dat vandaag niet meer mogelijk was. De eerste resultaten van die tests zullen donderdagavond beschikbaar zijn. Bewoners kunnen tot en met zondag het woonzorgcentrum niet verlaten. De kapper en pedicure zijn eveneens niet beschikbaar tot en met zondag. Uit voorzorg is tot dan geen bezoek toegelaten.
Omdat zij vinden dat de Wilrijkse horeca alle steun kan gebruiken hebben een aantal bewoners een website geopend waar de Wilrijkse zaken die aan afhaal doen, zich kenbaar kunnen maken. ‘Onze opzet slaagt als we meer mensen naar de lokale handelaars kunnen trekken opdat zij deze barre tijden kunnen overleven’, luidt het. ‘Wie er achter deze website zit is van weinig tot geen belang. Wie dit wil weten kan een mailtje versturen naar info@afhaalinwilrijk.be.’ Via hetzelfde mailadres kunnen handelaars zichzelf kenbaar maken. De website is nog maar sinds gisteren actief dus voorlopig staan er nog maar een vijftien zaken op vermeld. Je vindt ze op www.afhaalinwilrijk.be. (EM : Foto Total Technical Solutions)