• 17/06/2024

Geen regenboogzebrapad in district Wilrijk maar een regenboogbank

WILRIJK – De hoofdbrok op de ‘gewone’ agenda van de districtsraad in Wilrijk was de aanpassing van het meerjarenplan. Nogal voorspelbaar werd die zonder opmerkingen goedgekeurd door meerderheidspartijen ‘N-VA, Open Vld en CD&V, was er een onthouding van Vlaams Belang en stemde de oppositie (Vooruit, Groen, PVDA) tegen.
Dirk Avonts (Groen): ‘Ik stel vast dat 209 940 euro niet wordt gebruikt. Bovendien werden van de voorziene 100 000 euro voor de kinderboerderij (officieel een vergoeding voor educatieve doeleinden) nog maar 50 000 begroot. Dit typeert uw gebrek aan ambitie.’ Zelfde geluid bij de andere oppositiepartijen. Lien Moens (PVDA): ‘Er zijn districten zoals Borgerhout die overschotten in een coronapot stoppen. Waarom wij niet?’
Burgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘We hebben de putten nu gedicht. 50 000 euro gaat naar exploitatie en zal worden gebruikt voor de opbouw van de kinderboerderij wat in feite geen bevoegdheid van het district is. Sinds de vorige legislatuur zijn een aantal bevoegdheden van de stad naar het district gekomen – zoals het onderhoud van parken en begraafplaatsen – maar de vergoeding die we daarvoor krijgen is niet in verhouding met het extra werk.’ De aanpassingen werden in de commissie van maandag toegelicht. Uiteraard gaat het vooral om gelden – die omwille van corona – niet werden uitgegeven en al dan niet worden overgeheveld. Zo werd ook officieel bekend gemaakt dat de jaarmarkt niet zal plaatsvinden. Schepen Werner Theuns (Open Vld) somde de op stapel staande werken op, onder meer in de – voor velen onbekende – Schoonselstraat (zie foto), die uitkomt in de Groenstraat, die dan weer op haar beurt verder loopt in de Moerelei en de Terbekehofdreef.
Naar aanleiding van de moord onlangs op een 42-jarige man in Beveren vroeg Martine Depauw (Vooruit) om – als symbool van solidariteit met LGTB-gemeenschap – niet alleen jaarlijks de regenboogvlag te hijsen maar ook een regenboogzebrapad aan te leggen zoals dat al in een aantal kleine en grote (Antwerpen, Turnhout, Lier, Mechelen) steden en gemeenten gebeurt. De andere oppositiepartijen sloten zich aan bij dit voorstel – dat jaren geleden al werd ingediend door Open Vld. Bossuyt: ‘We hebben geen nood aan symboliek maar aan woord en daad. Bovendien adviseert Wegen en Verkeer negatief over heel de lijn.’ Een tegenvoorstel van Marleen Verbruggen (CD&V) kon wel op goedkeuring rekenen. ‘Een regenboogzebrapad brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Ik had eerder gedacht aan een bank in mozaïek – het symbool van Wilrijk – of de regenboogkleuren en je kan ook nutskasten voorzien van een regenboog. Bovendien zou het aangewezen zijn om in elke wijk een regenboogvlag te hangen.’ Luk Lemmens (N-VA): Het is betreurenswaardig dat wij in 2021 nog aandacht moeten vragen voor deze zaak maar dit is wel een schitterend voorstel.’ Depauw: ‘Ik kan me vinden in de suggestie in verband met de bank. Hopelijk krijgt ze een prominente plaats.’
Even wat opwinding bij de interpellatie van Alexandra d’Archambeau (Open Vld) in verband met overlast aan pleinen en tankstations en de vraag om de Covid-wetgeving nauwkeuriger toe te passen. Werner De Gres (Vlaams Belang): ‘Een wansmakelijke vraag want de indiener post voortdurend foto’s van zichzelf in bikini terwijl ze op reis is. De mensen die in Wilrijk samenkomen doen dat volgens de regels.’ D’Archambeau kon niet repliceren. De internetverbinding met Portugal – waar zij zich bevond – werkte niet. Burgemeester Bossuyt zei dat hij geen enkele klacht had binnen gekregen, enkel over sluikstorten.
Edwin Mariën
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten