• 23/06/2024

Geen lichtstoeten in Mol, jongerenproject in Mol, Balen, Dessel en Retie

MOL – De lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten beslisten in onderling overleg om ook dit jaar geen editie te organiseren. Door de actuele coronamaatregelen kunnen de wagenbouwers de komende weken onmogelijk wettelijk aan de slag in de barakken. Op tijd kunnen starten met de werkzaamheden is voor de wagenbouwers noodzakelijk om hun wagen in september helemaal klaar te hebben. Daarnaast bestaat er op dit moment – ondanks de vaccinatiestrategie – nog geen duidelijkheid over het al dan niet mogen doorgaan van grote evenementen in september. De veiligheid en gezondheid van de wagenbouwers en de vele duizenden bezoekers hebben de hoogste prioriteit voor beide lichtstoeten. Deze beslissing biedt bovendien de beste bescherming voor de toekomst. In 2022 zullen beide lichtstoeten er opnieuw staan.

Na overleg met het gemeentebestuur kwamen beide lichtstoeten ook dit jaar unaniem en solidair tot het besluit om geen lichtstoet te laten doorgaan. De wagenbouwers werden inmiddels door hun eigen bestuur op de hoogte gebracht.

In een gezamenlijke verklaring luidt het: ‘Uiteraard gebeurt de annulering met spijt in het hart. Deze moeilijke beslissing biedt voor de verdere toekomst van onze lichtstoeten evenwel de beste bescherming. Door het vermijden van grote organisatie- en promotiekosten blijven beide lichtstoeten – erkend als Vlaams immaterieel erfgoed – financieel gezond. Beide lichtstoeten kondigen dan ook met absolute zekerheid aan dat ze in 2022 opnieuw bewijzen dat Mol met twee unieke lichtstoeten ‘dé wereldhoofdstad is van de lichtstoeten’. Deze beslissing is uiterst bijzonder. Met uitzondering van beide wereldoorlogen en 2020 zijn onze inwoners vertrouwd met een jaarlijkse traditie die zelfs teruggaat tot in 1885.’

Het gemeentebestuur stond de afgelopen dagen in nauw contact met beide lichtstoeten. Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Ook in de toekomst zullen ze op onze logistieke, financiële en promotionele steun kunnen blijven rekenen. De vastberadenheid van beide besturen en de wagenbouwers sterkt ons in het vertrouwen dat deze unieke traditie nog vele jaren zal blijven bestaan. Rozenberg Lichtstoet zou dit jaar normaal plaatsvinden op zaterdag 11 september, Ginderbuiten Lichtstoet was voorzien op zaterdag 25 september. We kijken alvast reikhalzend uit naar september 2022.’

Ben jij tussen achttien en 25 jaar en woon je in Mol, Balen, Dessel of Retie? Zit je in een (financieel) moeilijke situatie waardoor je geen eigen computer hebt? Wil je beter met de computer leren werken? Wil je deelnemen aan een traject waarin men samen met jou op zoek gaat naar de juiste studie- of werkkeuze? Stap dan mee in het project ‘#Laptops, Jobs & Workshops Baldemore’. De deelname is gratis. Interesse? Neem contact op met Jan Kestens van jeugdhuis Tydeeh en bel 0496 29 09 63 of mail naar jan@tydeeh.be. Het project ‘#Laptops, Jobs & Workshops Baldemore’ wil de digitale vaardigheden bij kwetsbare jongeren versterken, gekoppeld aan een activeringstraject.

Je krijgt een gratis laptop, na deelname aan dit traject wordt de laptop van jou, je kan deelnemen aan workshops op maat en online nazorg, je stapt mee in een activeringstraject en je wordt begeleid in het maken van de juiste keuzes in een traject naar opleiding/werk. (EM / Foto Gemeente  Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten