Geen huidmarkeringen meer bij radiotherapie in resem Antwerpse ziekenhuizen
WILRIJK- Patiënten die een radiotherapiebehandeling ondergaan, krijgen markeringen in vele gevallen met speciale inkt op de huid. Dat is nodig om het bestralingsgebied te kunnen bepalen gedurende de rest van de bestralingssessies.
Door een nieuwe evolutie in de radiotherapiewereld kan dit vermeden worden. Bovendien verhoogt de nieuwe methodiek de kwaliteit van de behandeling en de veiligheid voor de patiënt.
Bij een radiotherapiebehandeling worden verschillende soorten stralen gebruikt om kwaadaardige cellen te doden of om ervoor te zorgen dat deze cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Belangrijk tijdens die bestraling is dus de juiste positionering van de patiënt.
Tijdens voorbereidende onderzoeken wordt het ingestelde bestralingsgebied vastgelegd op CT beelden en vervolgens op de huid geprojecteerd en afgetekend met speciale inkt. Dit laatste verandert.
Binnen het Iridium Netwerk wordt nu een nieuwe methode geïmplementeerd waarbij gebruik gemaakt wordt van een scansysteem dat een driedimensioneel (3D) live-beeld vormt van de patiënt tijdens de behandeling. Een ingenieus softwaresysteem vergelijkt dit 3D-live-beeld met een referentiebeeld van de patiënt waardoor men zonder markeringen kan bestralen.
Deze methode laat toe om de patiënt uiterst correct te positioneren zonder gebruik te maken van uitwendige markeringen op de huid van de patiënt. Dr. Piet Dirix, oncoloog: ‘Hiermee voorkomen we bij patiënten emotionele belastingen die deze huidmarkeringen vaak met zich meebrengen. De markeringen moeten immers gedurende de hele behandelingsperiode zichtbaar blijven.’
‘Een tweede meerwaarde is dat we dankzij dit 3D-live-beeld de exacte positie van de patiënt monitoren tijdens de bestraling. Zodra de patiënt beweegt, onderbreekt het systeem automatisch de bestraling. Het 3D-scansysteem voorkomt zo dat gezond weefsel ten onrechte bestraald zou worden. Het systeem verhoogt zo dus niet alleen de kwaliteit van de behandeling, maar ook de veiligheid voor de patiënt. Bovendien geeft het 3D-scansysteem – door het gebruik van zichtbaar licht – geen stralingsbelasting aan de patiënt.’
Begin dit jaar werd het 3D-scansyteem in gebruik genomen op GZA-campus Sint-Augustinus in Wilrijk. In het najaar staat de definitieve uitrol op de andere sites van het Iridium Netwerk (AZ Klina Brasschaat, AZ Monica Deurne, AZ Nikolaas Sint-Niklaas, AZ Rivierenland Klein-Brabant & Rumst, AZ Voorkempen Malle; GZA Sint-Vincentius Antwerpen, UZA Edegem, ZNA Jan Palfijn Merksem, Stuivenberg Antwerpen en Middelheim Antwerpen) op de planning, zodat eind 2021 alle patiënten zonder uitwendige huidmarkeringen behandeld kunnen worden. ‘Door deze nieuwe evolutie bevestigt het Iridium Netwerk zijn missie om als radiotherapeutisch centrum te kiezen voor innovaties ten dienste van de patiënt.’ (EM / Foto GZA)