• 14/06/2024

Geen boekenbeurs meer in Antwerpen, wel een hele maand events rond boeken

ANTWERPEN – Een hele maand lang staat in Antwerpen het boek en het lezen in de kijker met een nieuw boekenfestival, enkele grote boekenevents en doorlopend activiteiten in bibliotheken en boekhandels. Het event kreeg de titel ‘November Boekenmaand.’

November Boekemaand is een nieuw initiatief van de stad Antwerpen waaraan het hele boekenvak meewerkt. Het is de opvolger van LEES!, het boekenfestival in Antwerp Expo en van de eerder ter ziele gegane boekenbeurs. Nabilla Ait Daoud (N-VA): ‘Voor November Boekenmaand heeft de stad Antwerpen een samenwerking opgezet tussen de uitgevers, de boekhandels en literaire organisaties. We krijgen ook de steun van Literatuur Vlaanderen, de Vlaamse Auteursvereniging en Boekhandels Vlaanderen.’

De Boekenmaand start met een Schrijversbal in het KMSKA op zaterdag 29 oktober en voor het grote publiek met een openingsfestival in en rond het KMSKA met een 30-tal auteurs op zondag 30 oktober. In het KMSKA zijn er panelgesprekken over actuele thema’s, met onder meer Tom Lanoye en Stefan Hertmans. Ze zetten ook Joke van Leeuwen in de bloemetjes. Op andere locaties komen andere invalshoeken aan bod: kinder- en jeugdliteratuur en young adult boeken in Steinerschool Hibernia, debuutromans en samen lezen in het M HKA, culinaire boeken met een proeverij door de chef in kwestie in Entrepot du Congo, bijzondere boeken en curiosa in Veilinghuis Bernaerts en poëzie in het zaaltje van de Hoe. Verwacht je ook aan Bart Moeyaert, Jeroen Olyslaegers, Aya Sabi, Tülin Erkan, Wim Opbrouck, Angelo Tijssens, Koen Broucke, Stijn Vranken, Wided Bouchrika, Britt Truyts, Annelies Verbeke, Chinouk Thijssen en Jeroen Meus.

Het internationaal toonaangevende literatuur-en muziekfestival Crossing Border trapt op vrijdag 4 november in de Arenbergschouwburg af met PJ Harvey die haar boek ‘Orlam’ voorstelt en eindigt op zondag 6 november in De Studio met een auteurs- en muziekfestival met gasten als Prix Goncourt-winnares Leïla Slimani, de Brit Angry old man DBC Pierre en debutant Angelo Tijssens. Het Leesjury-feest van Iedereen Leest verwelkomt je op zondag 13 november in hetpaleis en Arenberg voor voorleessessies, vertelmomenten, live-illustraties en signeersessies. Op het podium stappen auteurs en illustratoren zoals Annet Schaap, Dimitri Leue, Sylvia vanden Heede en Marc de Bel.

In het weekend van 19 en 20 november organiseren bib Permeke en het MAS samen met ‘Antwerpen vertelt’ een festival rond storytelling voor jong en oud met onder meer Shamisa Debroey, Studio Sesam en Peter Holvoet-Hanssen. Van vrijdag 25 tot zondag 27 november vindt de feesteditie plaats van het Grafixx festival. Illustratie, grafiek, beeldverhaal en zines komen aan bod in De Studio met live performances, lezingen, workshops en tentoonstellingen van onder meer Olivier Schrauwen, de Amerikaanse Tara Booth, Ward Zwart en Esra Altin . Op het REVIVE-Filosofiefestival in de Arenberg brengt filosofiehuis ’t Zoekend hert op 27 november denkers samen onder wie David Van Reybrouck, Martha Claeys en Tinneke Beeckman. De Antwerpse boekhandels en bibliotheken zetten de hele maand lang het boek en het lezen in de kijker, ook in districten en wijken. Zo lezen bezoekers in de bib van Ekeren een verhaal in ruil voor een nieuwe haarcoupe en luisteren ze in de Nottebohmzaal naar het klimaatbetoog van Nic Balthazar. Boekhandels als ’t Stad Leest, Standaard Boekhandel en De Groene Waterman organiseren extra auteursontmoetingen en signeersessies. Info: binnenkort op www.boekenmaand.be. (EM / Foto Cultuur Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten