• 24/06/2024

Gediskwalificeerde Yves Lampaert laat Tim Wellens wedstrijd verliezen, Schmid eindwinnaar

BERINGEN – De 91ste editie van de Belgium Baloise Tour – voorheen de Ronde van België – wordt er één waar nog lang over gesproken zal worden. Gisteren kregen we een bijzonder geanimeerde Ardennenetappe. Vandaag wist iedereen dat de Gouden Kilometer zou beslissen over de eindzege. Uiteindelijk behield Mauro Schmid zijn leiderspositie ten nadele van Tim Wellens, die tijdens twee van de drie sprinten duidelijk werd gehinderd door Yves Lampaert, ploegmaat van Schmid. ‘Daar verlies ik de wedstrijd. Maar goed, dat is nu éénmaal de koers en zelfs de diskwalificatie van Lampaert zal me die zege niet bezorgen’, bleef Wellens bijzonder beleefd na de wedstrijd. Lampaert werd uit de einduitslag geschrapt en kreeg er de traditionele 200 Zwitserse frank (196 euro) bovenop.

Jenthe Biermans uit Geel had vrijdag op deze website aangekondigd dat hij zich tijdens de zaterdagrit in de kijker zou rijden. Dat gebeurde niet maar hij deed het dan vandaag maar. Al wist je vooraf dat zo’n vlucht niet lang zou duren. Onderweg diende er gespurt voor de prijs van de strijdlust en later voor seconden in het eindklassement dus lang bleef de kopgroep van zeven – waarvan Biermans deel uitmaakte – niet voorop. Trouwens, tijdens de eerste 50 kilometer gebeurde er niks en toch haalden de renners uiteindelijk een gemiddelde van 47 kilometer per uur. Met nog 75 kilometer voor de boeg ontstond een nieuwe kopgroep zonder renners uit onze provincie. Een compacte groep maakte zich dus op voor de Gouden Kilometer, gesitueerd van 6,2 tot 5,2 kilometer voor de meet, op de Kruisbaan in Beringen.

Tim Wellens schreef de eerste sprint op zijn naam. Schmid pakte geen seconden. Maar toen haalde Lampaert uit met het betere ellebogenwerk, iets wat je vooral ziet in de sprint- en keirinnummers op de piste ziet. Zowel bij sprint twee – en vooral bij de derde spurt – blokkeerde hij Wellens de weg. Schmid pakte telkens twee seconden, genoeg voor de eindzege dus. De eindsprint werd gewonnen door zijn teamgenoot Fabio Jakobsen. Een succesvolle dag dus voor Quick – Step dat de dubbelslag realiseert in Beringen en dat Remco Evenepoel zag winnen in de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland. Evenepoel en Lampaert starten donderdag overigens als favoriet in het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Gavere, de woonplaats van de derde favoriet, Victor Campenaerts.

Wellens, die aan zijn laatste seizen bij Lotto Soudal bezig is, alvorens hij naar UAE Team Emirates, vertrekt, bleef ijzig kalm na het maneuver van Lampaert. ‘Ik heb de Gouden Kilometer goed aangepakt. Tijdens de eerste sprint liep het perfect. Arnaud De Lie effende de weg. Dat was afgesproken. Alles ging volgens plan. Tijdens de tweede sprint was ik aan het vechten met Lampaerts. Dat kost mij de eindzege. Zelfs de diskwalificatie van Lampaert wijzigt niks aan de einduitslag. Het blijft jammer. Men zegt dat ik braaf ben in mijn reactie maar ik kan er niks meer aan veranderen. Lampaert hinderde me niet alleen tijdens de tweede, maar ook in de derde sprint. We vochten voor elke seconde en het is spijtig dat dit voorval is gebeurd. Indien ik het voor het zeggen had als jurylid zou ik Lampaert diskwalificeren en aangezien dit me de eindzege kost, zou ik mezelf een seconde cadeau geven  maar zo verloopt het niet natuurlijk. We gingen alles op de eindoverwinning zetten omdat iedereen binnen de ploeg wel wist dat ik goed ben in zulke sprinten. Vandaar dat Arnaud zich ook voor mij opofferde. In 2018 voltrok zich eenzelfde scenario in de Ronde van Wallonië. Toen leverde ik strijd met Quinten Hermans en moest ik één seconde pakken. Ik deed het en won. Vandaag liep het even anders.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten