• 21/05/2024

Gedeputeerde Colson geeft aftrap voor vergroening speelplaats BS De Toren in Mol

MOL – Een groene speelplaats biedt voordelen. Kinderen hebben minder stress na een speeltijd in de natuur.

En lessen in het groen verhogen hun concentratie en zetten aan tot onderzoekend leren. Daarom ondersteunt de provincie Antwerpen scholen om hun speelplaats te vergroenen.

De provincie zorgt voor de coördinatie en de middelen onder de noemer ‘Groene Oases’. De school krijgt 70 tot 100 procent van de investeringskost terugbetaald.

Vanochtend gaf gedeputeerde Mireille Colson (N-VA, links op de foto) de aftrap voor de vergroening van BS De Toren in Mol. Samen met enkele leerlingen wipte de gedeputeerde de eerste tegels uit de oude speelplaats.

De Molse basisschool De Toren kreeg via het project ‘Groene Oases’ een mooie bijdrage én praktische begeleiding.

De onthardings- en vergroeningsplannen werden vanochtend symbolisch ingehuldigd door gedeputeerde Colson.

Vanmorgen wipten de leerlingen van VBS De Toren in Mol de eerste tegels van hun droomspeelplaats: een groene zone met bomen, een buitenklas en een rusthoekje.

Via het project ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen krijgen ze hulp door middel van financiering, coördinatie en praktische ondersteuning.

Vandaag sneuvelde een eerste deel van hun grijze speelplaats. Daarna starten ze volop met ontharden en vergroenen.

Het project ‘Groene Oases’ streeft naar groene speelplaatsen in heel provincie Antwerpen. Daar had het team van VBS De Toren oor naar.

Al ruim tien jaar wensen de leerlingen er een groenere plek om te spelen en te leren. VBS De Toren sleepte een subsidie van 14 000 euro in de wacht en vulde het bedrag aan met acties van het oudercomité om hun speelzone maximaal te vergroenen.

Colson: ‘Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze werken nauw samen met de school aan een ontwerp en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.’

De gedeputeerde zorgde samen met de leerlingen en het schoolteam voor het startschot van de onthardingswerken.

Onder begeleiding van MOS Antwerpen, gaven de leerlingen hun dromen al door. Er komt een speelzone met zandbak en klimparcours, een avonturenparcours met gerecycleerde boomstammen en voor de oudere kinderen een groene rustplek dat gekend staat als het ‘chillhoekje’.

Binnenkort komt er ook een buitenklas waar ze groenten zullen leren telen en waar ze zullen bijleren over de natuur. De werken zullen worden afgerond in de zomervakantie .

VBS De Toren wipte nochtans eerder ook al tegels, een twee à drietal jaar geleden. Daarmee plantten ze hagen en een moestuin.

Grootouders maken regelmatig soep van de zelfgeteelde groenten voor de leerlingen. De schooldirectie merkte meteen de positieve impact: rustigere kinderen en minder ruzies op de speelplaats.

Met het project ‘Groene Oases’ krijgen ze nu de kans om hun speelplaats helemaal aan te pakken en nog meer vruchten te plukken van een groene speelomgeving. (EM / Foto’s Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten