• 27/05/2024

Gaston en Leo oefenen in Puurs

PUURS-Na 30 jaar zullen Gaston Berghmans en Leo Martin terug op de planken staan. Nu in een verhaal over de twee komieken. De hommage musical, Gaston en Leo was een initiatief waar Kobe van Herwegen  mee aan de wieg lag. Deze acteur /presentator  contacteerde over een periode van drie jaar zowel familie en kennissen van het komisch duo en het resultaat was een script dat hij samen creëerde met Frank Van  Laecke en Dirk Van Vooren ( niet toevallig een Gentenaar en een Antwerpenaar).

Backstage –Producties zorgde voor de cast met Warre Borgmans als Gaston en Jurgen Delnaet als Leo. Verder zien we nog in de hoofdcast Sandrine André, Gunther Levi en Heidi De Grauwe. In het ensemble, want we spreken over een musical vinden we gevestigde waarden terug  als Patrick Onzia, Ludo Hellinckx en Peter Casteleyn.

Het wordt zeker een uitdaging. In feite gaan er vier decennia voorbij vanaf het begin toen scheepshersteller Gaston de muzikant Leo ontmoette. Het wordt zeker geen imitatie, behalve het uiterlijk. De cast geeft een eigen interpretatie. Vertrekken doen ze in de glorietijd waar ook Henk Van Montfoort, Jo Leemans en de geweldige live orkesten een belangrijke impact hadden.

Omgaan met bekende sketches en herinneringen uit het collectief geheugen, gaat dit wel? Dit allemaal kunnen we ontdekken vanaf 19 januari in Theater Elckerlyc.

De dynamiek tussen de twee, hun vriendschap maar ook hun ruzie die mogelijks voorgoed het doek over het duo had kunnen doen vallen en als het ware een pauze in de voorstelling van hun leven werd. We zien de verschillende arena’s waar het duo actief was. Kluchten en blijspelen, het witte doek en natuurlijk de geur van vinyl.

We kregen al een voorsmaakje van een tweetal fragmenten uit de voorstelling in de repetitieruimte van Backstage te Puurs. Nog geen maquillage of kostuums uit de vervlogen tijd maar gewoon een open training. Regisseur Frank Van Laecke legde vooral de nadruk dat het niet de bedoeling is om de sketches van het duo na te spelen. Ze zitten wel subtiel verweven in de hommage waarvoor ook geen nieuwe muziek werd gemaakt maar gewoonweg een keuze gemaakt uit het rijke verleden. Wel kwamen we in de open repetitie al te weten dat Gunther Levi de manager Rene Vlaeyen speelt.

Bij Pelckmans verscheen ondertussen ook een pracht van een overzichtsboek dat Kobe van Herwegen maakte na zijn drie jaar odyssee door het leven van de twee komieken. Gaston & Leo met lach en traan  is een boek vol herinneringen en foto’s  Legendarische foto’s en momenten en een  index vol verrassingen, zie maar gewoon naar het aantal films en platen dat ze beiden maakten naast hun zaalshows. Het geeft hun carrière op papier het eeuwige leven.

Info en tickets: www.backstage-producties.be

Gust Charrin

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten