• 22/06/2024

Gaston Berghmansdreef open voor het publiek, Brabantstunnels gesloten

MERKSEM – Nu de werken aan de Merksemse Gaston Berghmansdreef zo goed als klaar zijn, is de dreef weer open voor publiek. Een nieuw toegangspad met inkomplein, rustpunten en een dubbele bomendreef leidt de bezoekers richting park.

Aan beide zijden van het nieuwe toegangspad werden liefst meer dan 150 nieuwe lindes geplant. De stammen van de jonge bomen hebben nog een aantal jaren een wit laagje op basis van kalk om ze te beschermen tegen zonnebrand. Over de volledige breedte van de dreef werd met een speciale spuittechniek nieuw gras gezaaid. Het is nog even wachten tot dit gras gegroeid is en mooi groen oogt.

Door de toegepaste techniek kunnen de graszones ook tijdelijk een onnatuurlijke kleur groen hebben. Zodra het gras goed heeft kunnen groeien, zal het ecologisch worden beheerd. Sommige zones worden beperkt gemaaid en zo ontstaat er ‘gewild gras’: een grasveld met een grote biodiversiteit. Langs het toegangspad zullen er vanaf volgend voorjaar bloemen groeien. de komende weken voert de aannemer nog enkele plaatselijke herstellingen uit in het kader van de voorlopige oplevering. De restauratie van het historische hekwerk is ten vroegste gepland voor 2023.

In het Bouckenborghpark is rijden of parkeren niet toegelaten. Enkel met een specifieke toelating mogen voertuigen de dreef in rijden. Een ANPR-camera aan de ingang registreert elk voertuig. Overtreders worden beboet.

Om de nieuwe dreef nog meer cachet te geven én om de overleden Merksemse komiek Gaston Berghmans – waaraan de dreef haar naam heeft te danken – te eren, komt er een grote streetarttekening op de muur van de school Sint-Eduardus.

De meer dan 400 vierkante meter grote muurschildering toont het portret van Gaston en zijn alter ego Joske Vermeulen. Het Bouckenborghpark, met kasteel, grachten, vijver, sterrenbos en speelbos verdient een waardige inkom en heeft dat met de nieuwe dreef zeker ook gekregen.

Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni zijn er werken in de Brabantstunnels op de Leien, waarvoor ze tijdelijk worden afgesloten. Het verkeer krijgt een bovengrondse omleiding.

De afsluitingen van de tunnels zijn nodig voor herstellingswerken aan een natte blusleiding, het onderhoud van de elektromechanische installaties en een conditiemeting.

De Jeanne Brabantstunnel (de tunnel richting zuiden, richting Frankrijlei) wordt gedurende de hele periode afgesloten, van dinsdag 7 juni 7 uur tot en met vrijdag 10 juni 18 uur. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de ventweg langs het Operaplein.

De Jos Brabantstunnel (de tunnel richting noorden, richting Italiëlei) wordt enkel op donderdag 9 en vrijdag 10 juni afgesloten, telkens tussen 10 en 15 uur. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Van Eycklei en de Plantin en Moretuslei. De wagens in de ondergrondse parking Opera kunnen die gedurende de werken steeds verlaten. (EM/Foto District Merksem)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten