Gasthuismuseum in Geel heeft sinds vanmiddag opnieuw een depot
GEEL – Museummedewerkers, archivarissen en collectiebeheerders uit heel het land streken van maandag tot vrijdag neer in het Gasthuismuseum in Geel om het museumdepot opnieuw in te richten.
Dit deden ze tijdens een ‘RE-ORG’ workshop onder begeleiding van Stuifzand. Dankzij de ‘RE-ORG’-methode zijn objecten in het depot van het Gasthuismuseum voortaan sneller terug te vinden en toegankelijker.
Het Gasthuismuseum dompelt je onder in het leven van de gasthuiszusters en de Geelse waanzinheilige Dimpna.
De museumcollectie vormt de spil van dit verhaal, maar de zorg voor een historische collectie is niet vanzelfsprekend.
Het museum bouwde veel expertise op rond collectiezorg, maar de uitdagingen zijn groot. In de ‘RE-ORG’-workshop leerden de medewerkers van het museum hoe ze een museumcollectie goed kunnen bewaren op een betaalbare en haalbare manier.
Pieter Cowé (N-VA), schepen van cultuur: ‘Toegankelijkheid staat centraal in onze museumwerking.’
‘We willen een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt en waar we het verhaal van Geel, zorg en Dimpna met iedereen kunnen delen.’
‘Uitgerekend die toegankelijkheid is een groot werkpunt in ons museumdepot. De collectie waarmee het Gasthuismuseum verhalen maakt, is moeilijk te vinden en staat vast in het depot.’
‘Met de ‘RE-ORG’-methode hebben de museummedewerkers samen met ons professioneel erfgoednetwerk dit kunnen aanpakken.’
De RE-ORG methode gaat uit van een creatief, maar veilig, gebruik van de aanwezige hulpmiddelen, waardoor ze erg budgetvriendelijk is.
Zo kunnen de museummedewerkers concrete oplossingen onmiddellijk uitvoeren zodat objecten makkelijker zijn terug te vinden.
Collectiestukken die speciale zorg nodig hebben, krijgen een oplossing op maat. Zo hebben de medewerkers van het Gasthuismuseum de kans om de bewaring van hun collectie op korte tijd enorm te verbeteren.
Het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) ontwikkelde de ‘RE-ORG’-methode.
Deze is ondertussen op alle continenten in gebruik. Ook in Vlaanderen wint de methode stilaan terrein.
Met deze ‘train de trainer’-workshop wil erfgoeddienst Stuifzand de ‘RE-ORG’-expertise stevig verankeren in de Kempen, zodat ook heemkundige kringen, kerkraden en lokale musea er gebruik van kunnen maken. (EM)