• 20/06/2024

Ga vrijdag in Mechelen dansen tegen dementie, Het Kunstuur met een Mols tintje

MECHELEN – Op vrijdag 13 mei tovert Stad Mechelen om 13 uur, samen met het regionaal expertisecentrum dementie, de Grote Markt om tot een grootse dansvloer. Onder het mom ‘Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen’ is iedereen welkom om de dansbenen te komen strekken. In Vlaanderen hebben ongeveer 141 000 mensen dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een levensstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie mogelijk verkleint, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen voor senioren:  ‘Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig alcoholgebruik, bewegen, je geheugen trainen en sociaal actief blijven, leiden tot een betere hersengezondheid en zorgen bovendien voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Door te dansen werken we dus op een plezierige manier aan onze fysieke gezondheid en mentaal welzijn. Dansen houdt ons actief en geeft energie. Als we inzetten op hartgezondheid, zetten we in op hersengezondheid.’

Gabriella De Francesco (Groen), schepen voor gezondheid: ‘De aandacht rond preventie van hersenziekten is de laatste jaren gestegen, toch mag er echt nog meer bewustwording rond gecreëerd worden. Een hoge leeftijd blijft een bepalende factor bij het ontstaan van dementie, maar ook levensstijl kan het risico op dementie verhogen. In onze hersenen gebeurt er heel wat wanneer we aan het dansen gaan. Ze laten letterlijk een gelukshormoon vrij. Een klein dansje zorgt bij velen al voor een instant geluksgevoel. Dat past perfect bij de slogan en het doel van deze campagne.’ Het event wil een grote doelgroep bereiken, dus niet alleen de personen of mantelzorgers met dementie, maar alle Mechelaars. Dit door te bewegen op muziek onder begeleiding van Jiska Frietman, danspedagoog bij Fit en gezond Mechelen. Mensen kunnen tijdens het dansen ook rekenen op een gratis appeltje voor de dorst.

Het Kunstuur stelt Belgische topwerken tentoon uit de periode 1850 en 1950. Een bezoek aan Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel in Mechelen of het historische stadhuis in Hasselt is een unieke belevenis. In een klein groepje doorloop je het parcours. Bij elk schilderij vertelt een bekende of minder bekende Vlaming een verhaal. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé ben je zeker van een uur betoverende kunst op een prachtige historische locatie. In Mechelen start op maandag 16 mei de vierde tentoonstelling; Je kan deze bezoeken tot woensdag 30 november. In Hasselt loopt nog tot en met maandag 8 januari 2023 de eerste tentoonstelling.

De Molse  schilder Jakob Smits is met zijn werk ‘De soldaten trekken voorbij’ opgenomen in de Mechelse tentoonstelling. Speciaal voor deze bijzondere gelegenheid restaureerde Piet Deceuninck dit schilderij. Tijdens deze expo vertelt acteur Jan Decleir het bijzondere verhaal achter dit schilderij.  Verder ontdek je werken van James Ensor, Paul Delvaux, René Magritte, Léon Spillaert, Valerius De Saedeleer, Gustave Van De Woestyne, Gustave De Smet, Léon De Smet, Jenny Montigny, Rik Wouters, Albert Saverys, Prosper De Troyer, Jean Brusselmans, Floris Jespers,…. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten