• 10/10/2024

Ga op zoek naar 500 dier- en plantensoorten in en langs de Binnendijle

MECHELEN – Een maand lang, van 13 juni tot 14 juli, wil Stad Mechelen samen met de Mechelaars een groot onderzoek houden naar de biodiversiteit in en langs de Binnendijle door het tellen van dier- en plantensoorten die er voorkomen. De actie, genaamd Bioblitz Binnendijle, is een samenwerking met Natuurpunt Studie en Natuurpunt Mechels Rivierengebied. De stad stelde een stadsecoloog aan, officieel een consulent biodiversiteit, die met de waarnemingen aan de slag gaat.

Het doel van de Bioblitz is op één maand tijd zoveel mogelijk plant- en diersoorten waar te nemen langs de Binnendijle. Iedereen kan daarbij op eigen houtje helpen. Want je hoeft eigenlijk niets van planten of dieren te kennen. Je neemt een foto van een plant of dier dat je ziet en de gratis app Obsidentify herkent de soort voor jou. Dadelijk registreert de app de soort in de Bioblitz-databank. Zo verzamelt de stad alle waarnemingen.

“Het doel is om samen tot wel 500 soorten te ontdekken”, vertelt Patrick Princen namens Stad Mechelen. “Om dit ambitieuze doel te bereiken worden er ook activiteiten met experten georganiseerd. Vandaag bijt het personeel van de stad Mechelen de spits af tijdens hun personeelsdag. Onder begeleiding van Natuurpunt Studie gingen 30 collega’s op stadssafari langs de Binnendijle, op zoek naar zeldzame en onverwachte soorten. We willen de dieren – en de plantenwereld van de Binnendijle inventariseren, opdat we de biodiversiteit met gericht beleid kunnen verhogen. Samen ontdekten ze vandaag al zo’n 222 soorten!”

“Vanuit de lokale Natuurpuntafdeling werken we in het natuurpark Rivierenland ook al samen met Stad Mechelen aan een sterkere biodiversiteit en meer natuurverbinding”, vertelt Jorn Van de Velde, voorzitter van Natuurpunt Mechels Rivierengebied “Maar dus niet alleen de natuurgebieden buiten de stad zijn belangrijk, maar evengoed wat er binnenin gebeurt. De Dijle verbindt de grote brokken natuur en brengt deze tot dicht bij vele stadsbewoners. Met de Bioblitz hopen we meer mensen bewust te maken van de natuur in hun (stads)buurt.”

Tot 14 juli zijn er nog tal van gratis activiteiten waar jong en oud aan kan meedoen: een vleermuizennocturne, een nachtvlinderval, een stadswandeling, een insectentocht, watermonsters determineren… Het hele programma vind je terug op mechelen.be/bioblitz en op de activiteitenkalender van Natuurpunt.

De app Obsidentify houdt ook een ranking bij van alle deelnemers. Zo zie je welke soorten al zijn gespot en wie de meeste soorten heeft gezien. Iemand mag zich na 14 juli dus de biodiversiteitskoning van de Binnendijle noemen.

Het burgeronderzoek kadert in het Europees project ‘masterplan Binnendijle’ dat dit voorjaar van start ging. Wanneer aan de hand van de Bioblitz-data de biodiversiteit in kaart is gebracht, bekijkt de stad hoe ze de biodiversiteit aan de Binnendijle in de toekomst kan versterken. Om hierrond een visie en actieplan op te maken heeft de stad een consulent biodiversiteit aangesteld, een nieuwe functie. Naast de Binnendijle zal deze consulent ook acties opzetten rond natuurinclusief bouwen, ecologisch groenbeheer en klimaatrobuuste aanplantingen.

Foto stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten