• 19/05/2024

Ga nog tot vanavond kijken naar de roadshow van het WK turnen

ANTWERPEN – Vandaag houdt de roadshow van het WK Turnen halt in Antwerpen. Met spectaculaire demonstraties en leuke initiaties warmde hij de Antwerpenaren al op voor het wereldkampioenschap artistieke gymnastiek, dat vanaf zaterdag 30 september in de stad plaatsvindt. Met een wereldrecordpoging ‘langste airtrack’ koppelde de stad bovendien een heuse stunt aan de roadshow.

Van 30 september tot en met zondag 8 oktober vindt het WK Turnen plaats in het Sportpaleis. Maar vandaag steeg de turnkoorts in Antwerpen al even naar het hoogste niveau. Dan vond aan het MAS de grote roadshow van het WK plaats, een organisatie van de Vlaamse Gymnastiekfederatie (Gymfed) en Sporting A. Het is de apotheose van een uitgebreid voortraject met de Antwerpse turnclubs en scholen, waarbij er ook initiaties en een zomerzoektocht waren.

De airtrack, een opblaasbare turnmat zoals ze gebruikt worden bij het grondturnen, werd de eyecatcher van de roadshow. Het was namelijk een uitzonderlijk lange versie zijn, van maar liefst 135 meter. Ze lag aan de Godefriduskaai en met die lengte was ze goed voor een wereldrecord op naam van de stad. Dat werd beoordeeld, geregistreerd en gecertificeerd door de International World Records Organisation. Dat is één van de drie organisaties ter wereld die hiervoor bevoegd is, naast de Guinness World Records Organisation en de World Record Academy.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Om het met een knipoog naar de klassieker van Technotronic te zeggen: pump up the gym, pump it up. Vandaag blazen we de beleving rond het WK Turnen nog wat meer leven in en geeft onze sport- en turnstad internationaal haar visitekaartje af. Want alvorens de strafste gymnasten ter wereld het turnspektakel verzorgen in het Sportpaleis, gaan Antwerpse (gelegenheids)turners zélf een geweldig nummer opvoeren naast het immer inspirerende MAS.’

Nog tot achttien uur zijn turnclubs uit Antwerpen en de rest van het land actief op deze airtrack. Maar ook alle andere Antwerpenaren zijn welkom om zich te komen uitleven op de ultralange turnmat. Dat zo’n airtrack ook voor andere zaken kan worden gebruikt dan turnen wordt duidelijk tijdens een heuse modeshow van modeontwerpster Flora Miranda, een Oostenrijkse die na haar studies aan de bekende Antwerpse Modeacademie in de stad is blijven hangen. De gelegenheidsmodellen zijn leerlingen van het vijfde middelbaar van de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Behalve de airtrack ligt er ook een demomat waarop bezoekers spectaculaire demonstraties van de turnclubs kunnen aanschouwen. Wie de microbe te pakken heeft, kan zelf aan het turnen gaan tijdens initiaties gymnastiek en freerunning. Creatievelingen kunnen dan weer aan de slag gaan tijdens workshops georganiseerd door het ModeMuseum Antwerpen.

De springers worden een hele dag aangemoedigd met muziek van vier beloftevolle Antwerpse dj’s: Phazes, JEMS, Sef sansT en Jay Fierce. Zij waren de winnaars van een dj-wedstrijd op het bekende muziekplatform Vi.be. Theatermaker en acteur Dimitri Leue en ‘Held’ Dempsey Hendrickx praten het geheel aan elkaar.

Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed:“Met meer dan 120 000 leden is gymnastiek een heel populaire sport in Vlaanderen. Met het WK Turnen willen we een hoogwaardige organisatie neerzetten, geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving. Het WK-voortraject met deze WK-roadshow en wereldrecordpoging is alvast de ultieme kans om samen met Event Flanders, Sporting A en Sport Vlaanderen zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten