• 24/05/2024

Frans Laenen volgt Willy Vermaelen op als molenaar in Olen, geld voor VZW Kinderdroom

OLEN – Sinds 2003 is Willy Vermaelen de molenaar van de Olense Buulmolen. Willy zorgde na het voltooien van zijn molenaarsopleiding twintig jaar lang met grote gedrevenheid voor de molen. Bezoekers en groepen gaf hij met plezier informatie over de werking en geschiedenis van het beschermd monument.

Vanmiddag gaf Willy de zorg voor de Buulmolen door aan Frans Laenen. In het bijzijn van collega-molenaars, de Olense gidsen, enkele stagiairs,… was er een bedankmoment voor Willy’s jarenlange inzet.

De allereerste vermelding van de Buulmolen dateert al van 1362. In de nacht van 11 juli 1744 brandde de molen af, maar hij werd in het najaar en de winter weer opgebouwd. In 1938 moest de molen plaatsruimen voor de aanleg van het Albertkanaal. Helemaal gedemonteerd werd hij overgebracht naar het Antwerpse Noordkasteel waar hij tot 1986 bleef staan. Uiteindelijk werd hij terug afgebroken en aan zijn lot overgelaten. In 1994 was de stad Antwerpen bereid om de molen terug te geven. Na renovatie kreeg de Buulmolen in 2003 weer zijn plaats in Olen.

De molen staat in de Industrielaan z/n, vlakbij de sluizen van Olen. Elke laatste zondag van de maand kan je de molen bezichtigen: van oktober tot en met maart van 13 tot 17 uur en van april tot en met september van 13 tot 18 uur. De molenaar is tijdens deze momenten steeds aanwezig en hij kan je veel vertellen over de werking en de geschiedenis van de molen. Het bezoek is gratis.

Wil je op een ander moment de molen bezoeken, dan maak je best telefonisch een afspraak met de molenaar. Je betaalt dan twintig euro (vijftien euro vrijwilligersvergoeding en vijf  euro verplaatsingsvergoeding) aan de molenaar.

De leerlingen van 6 Boekhouden-Informatica van Campus De Vesten in Herentals hebben met groot succes geld opgehaald ten voordele van VZW Kinderdroom uit Herentals. Deze vzw organiseert jaarlijks de komst van Sinterklaas in Herentals en bezorgt vele kindjes een fijne dag.

Op de opendeurdag die plaatsvond op zondag 7 mei organiseerde de klas een veiling. Hier werden een 30-tal producten en diensten geveild die de leerlingen hadden verzameld door leerkrachten en bedrijven aan te spreken. Zo werd er een flinke som geboden op een foto-shoot, en werd er ook een exclusieve designerstoel verkocht. De veiling bracht 250 euro op.

Daarnaast schonk Myléne meer dan 50 geurstokjes. De leerlingen boden deze te koop aan en binnen de week waren alle producten verkocht. Ook deze winst ging integraal naar het goede doel.

Door deze knappe initiatieven konden de leerlingen een mooie cheque van 730 euro aan VZW Kinderdroom overhandigen (zie foto). De vzw in kwestie is hier uiteraard zeer blij mee. Voor de leerlingen heeft het initiatief niet alleen financiële middelen opgeleverd, maar zij hebben ook waardevolle vaardigheden op het gebied van teamwork, leiderschap en ondernemerschap ontwikkeld. (EM / Foto Campus De Vesten)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten