• 15/04/2024

Francis Rombouts uit Tielen zorgt voor eerste Belgische medaille op EK

TIELEN – Francis Rombouts uit Tielen heeft voor de eerste Belgische medaille gezorgd op de European Para Championships (EPC), in Rotterdam.

EPC is een multidisciplinaire competitie die voor tien G-sporten de Europese kampioenschappen samenbrengt in dezelfde gaststad.

In boccia won Francis Rombouts vanmiddag het brons. Rombouts, dertiende op de wereldranglijst, won al zijn kwalificatiewedstrijden en zijn kwartfinale maar ging in de halve finale onderuit.

In de wedstrijd om het brons diende hij op te tornen tegen de Portugees Araujo maar die bleek geen partij. Rombouts won met een droge 6-0.

Francis Rombouts was, na de verloren halve finale donderdag, gebrand op een medaille op een Europees kampioenschap. In de kleine finale stond hij tegenover de jonge Portugees David Araújo. Ondanks de wedstrijd enkele uren werd uitgesteld, was Francis niet van de kaart. Hij opende sterk in het eerste end en liet de Portugees daarna nooit meer in de wedstrijd komen.

Rombouts: ‘Het is een supergevoel. Ik had de hele wedstrijd onder controle, ik behaalde opnieuw mijn beste spelniveau waarbij alles lukte.’

In 2005 behaalde ‘Blackjack’ al zilver op het EK en vorig jaar eindigde hij op een knappe vierde plaats op het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro. Rombouts merkt wel een verschil met zijn zilveren medaille op het EK in 2005.

Rombouts: ‘Het niveau is relatief hetzelfde gebleven, maar de sport is gegroeid qua populariteit. De aandacht groeit en opmerkelijk meer landen nemen deel. Wat alleen maar positief is voor de bocciasport.’

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (twee spelers) en in team (drie spelers) gespeeld worden.

Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen.

Boccia is trouwens de populairste sport in Rotterdam. Normaal hadden alle wedstrijden vandaag moeten plaatsvinden op het Schouwburgplein om de sport nog meer te promoten maar het regenweer – het goot werkelijk vier uur lang in havenstad – zorgde ervoor dat het programma door elkaar werd gegooid en dat enkel de finales in openlucht konden doorgaan.

Onder meer de wedstrijd van Rombouts werd geprogrammeerd in Ahoy. Wel een troostprijs was dat de massaal aanwezige Belgische supporters voor een heksenketel zorgden.

Het is de eerste keer dat de Europese kampioenschappen in deze vorm plaatsvinden. De multidisciplinaire competitie brengt tien G-sporten samen in dezelfde gaststad (Rotterdam). zeventien Belgische atleten nemen deel in vier verschillende disciplines (boccia, boogschieten, badminton en wielrennen). Daaronder vier inwoners van de provincie Antwerpen.

Edwin MARIËN

Foto EPC

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten