• 27/05/2024

Fragment uit oude stripmuur ingehuldigd in de bibliotheek van Turnhout

TURNHOUT – Vanmiddag vond in Bibliotheek Turnhout de inhuldiging plaats van het eerste publiek tentoongestelde fragment van de stripmuur uit de oude drukkerij Proost.

Die feestelijke gebeurtenis werd gevolgd door hét sluitstuk van de Voorleesweek in Turnhout: een geanimeerde voorleessessie uit ‘Hild’ van Veerle Hildebrandt, in het gezelschap van de Belgische Improvisatie Liga (BIL).

Turnhout was tot in het begin van deze eeuw een wereldcentrum voor het drukken van stripverhalen.

Miljoenen strips uit binnen- en buitenland rolden er van de persen. De grafische geschiedenis van België kreeg zo voor een groot stuk in Turnhout vorm.

Drukkerij Proost, eerst nog in de Otterstraat en vanaf midden jaren ’70 op de site aan de Everdongenlaan, groeide uit tot de Europese marktleider in het drukken van strips.

Van Suske en Wiske tot Kuifje, van Samson en Gert tot Asterix, allemaal werden ze door Proost gedrukt.

De markt voor drukwerk veranderde echter dramatisch op enkele jaren tijd. In 2015 gingen de boeken letterlijk en figuurlijk definitief toe voor Proost.

De oude kantoormuren van drukkerij Proost verborgen echter een grote stripschat. Talrijke striptekenaars, grote namen uit binnen- en buitenland, brachten er in de loop der jaren schetsen op aan.

Die tekeningen konden Stripgids vzw en Musea Turnhout in 2021 redden van de sloop. De huidige eigenaar, Groep Bolckmans, gaf de stripmuren in bruikleen.

Nu wordt voor het eerst een fragment uit deze rijke collectie stripmuren publiek tentoongesteld.

En wel in het kloppende boekenhart van de stad: de openbare bibliotheek. Onder meer Marsupilami (Batem), Kurdy Malloy (Hermann) en Cato uit Jan Jans en de kinderen (Jan Kruis) vinden er hun nieuwe thuis.

Nog tot morgen vindt in Vlaanderen en Brussel de Voorleesweek plaats, een jaarlijkse campagneweek waarin het belang en het plezier van voorlezen centraal staat.

Wie dacht dat voorlezen uit strips geen haalbare kaart was, heeft vanaf nu toch een andere mening.

Volgend op de inhuldiging van de stripmuur wekte de Belgische Improvisatie Liga (met Jeron Dewulf en Tits Vandueren) er het boek ‘Hild’ van Veerle Hildebrandt tot leven, in een geanimeerde voorleessessie voor jong en oud.

‘Hild’ is de jongste winnaar van de Willy Vandersteenprijs, die Stripgids jaarlijks uitreikt aan het beste Nederlandstalige stripalbum van het jaar.

Aanwezigen kregen een verhaal te horen over sterke vrouwen, stoere vikingpraat, mythische heldendaden en een ware les over moed en vrijheid.

Het werd een verrassende apotheose van de voorleesweek in Turnhout, én een mooi bewijs dat strips altijd een beetje buiten de muurtjes kleuren. (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten