• 19/05/2024

Fotozoektocht langs trage wegen in Wilrijk, nieuwe wandelbrug in Valaarpark

WILRIJK – Komend weekend, op zaterdag 14 en zondag 15 oktober staat overal in Vlaanderen in het teken van de ‘Dag van de Trage Weg’. Ook Wilrijk doet mee en lanceert een fotozoektocht langs een reeks trage wegen in het centrum.

Trage wegen zijn wegen, paden, doorsteken die niet toegankelijk zijn voor autoverkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers. Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen.

Naar aanleiding van de Dag van de Trage Wegen lanceert het district samen met de wandelclub Gun je de tijd/Pasar Wilrijk een nieuwe wandelzoektocht. Het traject van zeven  kilometer vertrekt in de Sint-Bavostraat en loopt veelal via trage wegen in het centrum van het district. Onderweg passeren wandelaars langs onder meer het Steytelinck, de volkstuinen Vinkenveld, het Park van Eden en Fort 6. Het traject kan op elk moment worden afgestapt en is geschikt voor jong en oud.

Wandelaars kunnen op zondag 15 oktober tussen 10 en 14 uur een afgedrukte versie van de wandeling ophalen in het clublokaal van de wandelclub aan de Sint-Bavostraat 55 en vandaar de wandeling aanvatten. Robert Moens (N-VA), districtsschepen voor sport: ‘Trage wegen doen bewegen. We hebben in Wilrijk al een rijke traditie van wandelingen rond diverse thema’s. Deze gezinsvriendelijke route is een mooie aanwinst.’ Wilrijk heeft al heel wat trage wegen. Deze zomer kregen een pak van deze wegen een gloednieuw straatnaambordje. De benamingen verwijzen naar de Wilrijkse geschiedenis of belangrijke personen: Hoevepad, Eshagenbos, Jef Nyslaan, Tankgrachtpad,…

Sinds september heeft Wilrijk er een extra trage weg bij. Een pad van porfier van ongeveer 100 meter verbindt de Moerelei en de Lievevrouwkesbosweg. Het pad loopt tussen de Kinderboerderij en het sportpark Ter Beke, waar onder meer voetbalclub KVC Wilrijk en het Wielercentrum Antwerpen gevestigd zijn. Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor groenvoorziening en buurtparken: ‘Met de nieuwe trage weg aan de Kinderboerderij creëerden we nog een extra route waar je ontspannen op kan wandelen en fietsen.’ De zoektocht kan je hier downloaden.

Het district Wilrijk liet verschillende werken uitvoeren in het Valaarpark. Dat heeft er nu een extra troef bij met een houten brug over de parkvijver.

Het Valaarpark is een voormalig kasteeldomein en staat ook bekend als het Hof Van Mols. Het bevindt zich tussen de Valaarstraat, de Berkenrijslaan en de Boomsesteenweg. Langsheen die baan ligt in het bospark een vijver met een wandelpad eromheen.

Rondom deze vijver liet het district in september verschillende aanpassingswerken uitvoeren met als doel de kwaliteit van de vijver en het wandelpad te verbeteren. Over de ganse oppervlakte van de vijver (circa 1 200 vierkante meter)  werd slib geruimd om de waterkwaliteit te verbeteren.

De aannemer voerde beschoeiingswerken uit aan de oostelijke helft van de vijveroever. Via een trapsgewijze betuining wordt de erosie van het wandelpad een halt toegeroepen.

Er werd over de vijver een vlonderpad met ballustrade aangelegd met een totale lengte van 25 meter dat twee meter boven het waterniveau ligt. Vanop de wandelbrug kunnen bezoekers extra genieten van de waterpartij en de parkomgeving. Ides: ‘Dankzij dit vlonderpad kunnen de buurtbewoners nog meer genieten van een wandeling in het Valaarpark. We pakten ook de historische kasteelvijver aan door er slib te ruimen. Zo zal de kwaliteit van het water een pak verbeteren.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten