• 24/05/2024

Fototentoonstelling toont het leven zoals het is in en rond De Notelaar in Malle  

MALLE – In samenwerking met SAAMO organiseert gemeente Malle een fototentoonstelling ‘Het leven zoals het is – De Notelaar’.

Je komt er te weten wat er leeft in en rond De Notelaar en hoe deze wijk beleefd wordt door buurtbewoners, verenigingen, diensten, jong en oud aan de hand van foto’s en leuke anekdotes.

Vanmiddag vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van Wouter Patho (N-VA), schepen voor sociale zaken en welzijn, en Tania Maria Vanhoof (SAAMO, opbouwwerker zorgzame buurten).

 Vanhoof: ‘Kloppen op de deur van je buren, moeiteloos de juiste sociale dienst vinden, de wetenschap dat er altijd iemand beschikbaar is voor een praatje in het buurtpark: dit zijn slechts enkele van de kansen die een zorgzame buurt kan bieden. En daar werken we aan in Malle. Aan minder mazen en meer net creëren. 

De Vlaamse regering lanceerde in het voorjaar 2021 een projectoproep in Vlaanderen om 100 ‘Zorgzame buurten’ te creëren. Lokale besturen, zorg- en welzijnsorganisaties konden hun plannen rond beter sociaal beleid op buurtniveau voorstellen.

Eén van de geselecteerde projecten was ‘De notelaar, samen sterker!’. Samen met de gemeente en andere partners versterkt men de sociale cohesie, bevordert men de sociale bescherming en gaat men eenzaamheid tegen.

Vanhoof: ‘We hebben ons werkgebied bewust beperkt tot het bruisende hart rondom het ontmoetingscentrum ‘De Notelaar’.

Via verschillende kanalen en wijkbezoeken signaleerden we uitdagingen, zowel op individueel niveau als op buurt- en gemeenschapsniveau. Deze uitdagingen zijn altijd veelzijdig en complex.

In deze levendige wijk komen talloze mensen en organisaties samen, maar soms ontbreekt het nog aan de verbindende schakels. Ons streven is om deze schakels te vinden en te versterken, zowel tussen individuen als tussen diensten en buurtbewoners. Samenwerken betekent niet alleen elkaar versterken, maar ook onze geliefde buurt tot bloei laten komen.’

‘De kern van ons project is: meer en sterkere sociale netwerken voor burgers, meer contacten tussen buurtbewoners, meer sociale bescherming en meer samenwerking en afstemming tussen diensten opdat er een sterker en meer kwalitatief antwoord komt op de welzijns- en zorgnoden van buurtbewoners.

In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen.

Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn.

Je kan de tentoonstelling gaan bekijken  vanaf maandag 18 september tot en met zondag 1 oktober. Op maandag kan dat van 15.30 uur tot 20 uur, op woensdag van 10 tot 12 uur en van 13 uur tot 17.30 uur, op donderdag van 13 tot 17 uur, op vrijdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur. (EM / Foto Saamo)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten