• 24/05/2024

Forten, kastelen en kapellen openen zondag hun deuren in de Zuidrand

MORTSEL – Op zondag 10 september viert Vlaanderen weer Open Monumentendag. Onder de noemer ‘Met hart en ziel’ focust men op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

Ook in de Zuidrand valt er weer heel wat te beleven. Ga mee op rondleiding en laat je meevoeren doorheen het leven in fort en kasteel, ga op pad met speurders of herbeleef het verleden via de Erfgoedapp.

In Borsbeek wordt de pas gerenoveerde linkzezijcaponnière in Fort 3 opengesteld voor het publiek. Je kan je inschrijven voor de geleide rondleidingen in het fort en de fototentoonstelling bezoeken.

Ook FORT 4 in Mortsel zet haar deuren open. Daar kan je om 14 uur aansluiten bij een geleide wandeling.

Kasteel Cantecroy in Mortsel neemt je mee op een tijdreis van 1 000 jaar. Welke eigenaars beheerden het kasteel, wat hebben zij betekend? Je kan inschrijven voor de twee geleide wandelingen door het kasteeldomein.

Tenslotte kan je in Mortsel exclusief twee kapellen bezoeken tijdens Open Monumentendag: de adembenemende kapel van Multiversum (zie foto) en de fascinerende kapel van Mayer van den Bergh in het Mayerhof.

Beide kapellen dienen als toevluchtsoord in huizen waar gezorgd wordt, wat deze plekken extra speciaal maakt. Ook hiervoor kan je inschrijven.

De Kapellekesroute van Mortsel neemt je langs kapellen en muurkapellen, zowel tijdens als na Open Monumentendag. Een prachtige wandeling die je met brochure of app kan volgen.

In Aartselaar en Lint nemen de heemkringen je terug in de tijd. In Aartselaar ligt de focus op oude volksspelen en verdwenen gebruiken zoals de kallekeschiet.

Met muzikale optredens en tentoonstelling over verdwenen gebruiken kan je er een hele dag gezellig vertoeven.

In Lint zet de heemkring haar deuren open. Bezoek het heemmuseum en keer terug in de tijd. Hoe ging men vroeger naar school?

Bezoek het atelier van de fietsenmaker, een winkeltje van vroeger of de schoenmaker, bakker en barbier.

Ontdek tijdens en na Open Monumentendag de Zuidrand met de digitale erfgoedwandelingen.

In Edegem ontwikkelde men een interactief wandelspel doorheen de gemeente. Met de Faro ErfgoedApp wandel je langs de geschiedenis van Hove en het bombardement op Mortsel.

Ook aan de kleine ontdekkers is gedacht. Met de Zuidrand Mysteries komen kinderen alles te weten over de geschiedenis en natuur in eigen achtertuin.

Met maar liefst acht mysteries om op te lossen kan je uren op wandel in de Zuidrand.
Ontdek hier  alle erfgoedwandelingen in de Zuidrand.

Alle activiteiten zijn gratis maar voor sommige moet je hier wel inschrijven. (EM / Foto Stad Mortsel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten