• 21/06/2024

Fort 5 in Edegem is de ideale locatie voor de video-installatie van Monique Thomaes

EDEGEM – KNSTWRK brengt hedendaagse kunst naar de Antwerpse Zuidrand. En dat vanuit zijn unieke uitvalsbasis in het binnenfort van Fort 5 in Edegem. KNSTWRK biedt opkomende kunstenaars en gevestigde waarden de kans werk te tonen en zichzelf verder te ontwikkelen in een unieke setting, waar kunst, erfgoed en natuur samenkomen.

Monique Thomaes is gefascineerd door licht en ruimte. En laat dat nu net de troeven zijn van de site van KNSTWRK in Fort 5. Monique was in het voorjaar van 2023 artist in residence in KNSTWRK en werkte aan LICHT_VAL, een betoverende video-installatie die speelt met licht, tijd en ruimte.

Geïntrigeerd door het licht in de fortgangen registreerde Monique Thomaes maandenlang en volgens een bepaald systeem de bijzondere lichtinval door de ramen van de fortzalen. De beelden werden gecapteerd via foto-, video- en bewakingscamera. Een selectie ervan wordt vanaf zaterdag geprojecteerd in de fortcompartimenten van KNSTWRK. In deze installatie gaat het vastgelegde prille voorjaarslicht de confrontatie aan met het natuurlijke, binnenglijdende licht in het najaar.

Johan Pas, in de oeuvrecatalogus A Venir van Monique Thomaes: ‘Sinds de vroege jaren ‘90 onderzoekt Monique Thomaes hoe de perceptie en beleving van architecturale ruimtes verhevigd, vertraagd of bevraagd kan worden. Daarvoor bedient ze zich van video, fotografie, lichtprojectie en reflecterende materialen als glas of spiegels. Door de parameters gebouw, bezoekers en artistieke interventie op elkaar los te laten, verhevigt zij de gewaarwordingen van en de interacties tussen tijd en ruimte. Haar esthetische strategie kan uitgepuurd en minimalistisch genoemd worden. De technologische, sculpturale of architecturale ingrepen transformeren de gegeven ruimte niet in wezen, maar bieden een alternatief perspectief.’

‘Daarbij wordt de functionele dimensie van de ruimte tijdelijk opgeheven en maakt ze plaats voor een esthetische beleving. In haar bevraging en bevruchting van de ruimte hanteert Thomaes regelmatig talige concepten. Die bieden haar de conceptuele handvaten om de interactie met de omgeving en de scenografie van de ruimte zorgzaam en zorgvuldig aan te gaan. Doordat haar werkwijze in wezen site-specifiek is, is ze ook beperkt in tijd en ruimte. De visuele documentatie van haar ingrepen garandeert hun voortbestaan.’

‘Door zwartwit beelden in een zorgvuldige timing uitvergroot in een white cube ruimte te projecteren brengt de kunstenaar een gestileerde interpretatie van het paviljoen en zijn kenmerkende lichtinval. Het resultaat is geen architecturale ervaring maar de sublimatie ervan tot een esthetische en poëtische choreografie. Architectuur wordt hier letterlijk en figuurlijk geabstraheerd tot haar visuele essentie, een geometrisch spel van vlakken, horizontalen en vertikalen, licht en schaduw.’

Thomaes: ‘Ik nodig de bezoeker uit om door de projecties te lopen, om deel te worden van het project, om de tijd traag te zien verglijden.’ In haar videowerk speelt Monique Thomaes met de elementen licht, tijd en ruimte. Het geheel is meditatief, langzaam, poëtisch. Haar werk wordt getoond als grootprojectie en gaat op in de bestaande architectuur. De installatie verandert de ruimte in essentie niet, maar voegt een perspectief toe.

Monique Thomaes werd geboren in Beveren. Ze woont en werkt sinds 2002 in Antwerpen, na een lang verblijf in Nederland (1965-1988) en Berlijn (1988-2002).

Je kan de gratis tentoonstelling gaan bekijken van zaterdag 9 tot zondag 24 september van vrijdag tot zondag van 11 tot 17 uur in het Binnenfort, Fort 5, Vestinglaan 55.

Multiple op art paper, gesigneerd door Monique Thomaes, verkrijgbaar in beperkte oplage, is te koop tijdens de tentoonstelling aan 50 euro per stuk. (EM / Foto KNSTWRK)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten