• 18/07/2024

Foorkramers delen tegoedbonnen uit in Turnhout, G-sportersfeest in Merksplas

TURNHOUT – Voor het tweede jaar op rij geven de foorkramers een geschenk aan Turnhout, als dank omdat ze geen standgeld moeten betalen voor Turnhout Kermis.

Francis Stijnen (CD&V), schepen van foren en markten: ‘Vorig jaar kregen we een kermispaard, dat we Amalia hebben genoemd naar één van de Drie Vrouwen van Turnhout. Dit jaar doen de foorkramers een geste naar álle Turnhoutenaren. Ze hebben zelf een rondgang gedaan bij de kramen om tegoedbonnen in te zamelen, bijvoorbeeld voor gratis ritten op de paardenmolens.’

Wie op 20 augustus naar de zaterdagmarkt gaat, krijgt daar de kans om de bonnen te winnen. Stijnen: ‘In de kermisweken staat de zaterdagmarkt op Parking Stadspark. Ik nodig iedereen uit om er zeker aanstaande zaterdag te passeren: niet alleen omdat de marktkramers er altijd een gezellige markt van maken, maar ook omdat de kinderen er gratis mogen draaien aan het rad van fortuin en ze daarmee kermisprijzen kunnen winnen. ‘We maken het heel feestelijk: een kraampje om prijzen uit te kiezen, kinderanimatie, een molen.’

Op zaterdag 20 augustus organiseert de gemeente Merkplas, in samenwerking met de Sportraad, het jumelagecomité en verschillende Merksplasse sportverenigingen, een sportdag voor mensen met een mentale en/of lichamelijke beperking.

Al sinds 2012 vindt er elke vier jaar een editie plaats in Merksplas en elke twee jaar in het Poolse Grodzisk, waar ook telkens atleten van Merksplas afgevaardigd worden. Het doel van dit evenement is alle G-sporters een onvergetelijke dag bezorgen.

Naast deelnemers uit Merksplas of uit de Merksplasse zorginstellingen, zal er een internationale delegatie aanwezig zijn uit de drie zustergemeenten Grodzisk Wlkp. (Polen), Hatfield (Engeland) en Delligsen (Duitsland).

De dag start om 9.30 uur met een optocht van het gemeentehuis naar Sportcentrum ’t Hofeind. Om 10 uur wordt, tijdens een openingsceremonie, het Olympisch vuur ontstoken en de Olympische vlag gehesen en worden de Spelen officieel voor geopend verklaard. In de voormiddag staan er atletiekproeven op het programma.

Na een broodjesmaaltijd kunnen de atleten van 13.30 uur tot 15.30 uur proeven van diverse sportinitiaties, aangeboden door de sportverenigingen: touwtrekken, padel, line dance, badminton/tafeltennis, curve bowl en kubb. Om 15.30 uur nemen verschillende ploegen het tegen elkaar op in een touwtrektornooi. Nadien worden de medailles uitgedeeld. Omdat meedoen veel belangrijker is dan winnen ontvangen alle atleten een medaille. Tenslotte wordt iedereen, atleten en helpers, getrakteerd op een welverdiende barbecue.

Heb je zaterdag nog geen plannen? Dan kan je aansluiten bij de optocht die start aan het gemeentehuis of eens langskomen aan sportcentrum ’t Hofeind. Je kan er de deelnemers komen aanmoedigen. Het is een absolute hoogdag voor velen van hen en verschillende deelnemers zijn al weken aan het trainen om ‘topfit’ voor de dag te komen.  (EM / Foto Ronny MULLENS)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten