Foodsavers zet deuren open voor vrijwilligers, Booischot krijgt groene dorpskern
LAAKDAL – Tijdens de Week van de Vrijwilliger, die nu loopt, gaat het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk samen met Radio 2 op zoek naar mensen die eens willen proeven van vrijwilligerswerk, maar misschien niet goed weten waar te beginnen, of die soms de drempel te hoog vinden om eens een kijkje te gaan nemen in een organisatie.
Foodsavers Zuiderkempen (onder meer bestaande uit de kringwinkels van Balen, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herselt, Kasterlee, Laakdal en Putte) zet gedurende deze week ook haar deuren open voor vrijwilligers. Hilsande Sels, coördinator van Foodsavers Zuiderkempen: ‘Momenteel kan het project wekelijks rekenen op twee geëngageerde vrijwilligers die onze werking een warm hart toe dragen. Wij zijn hen enorm dankbaar.’
Foodsavers Zuiderkempen heeft via www.weldoeners.be vier vacatures ter beschikking staan. Sels: ‘Mensen kunnen solliciteren om gedurende twee uur voedseloverschotten te sorteren, te registreren en klaar te maken voor sociale organisaties. Ook deze organisaties steunen op vrijwilligers. Zij verdelen de voedseloverschotten aan mensen in armoede door voedselbedeling, verwerking in een sociaal restaurant of ter beschikking stellen in een sociale kruidenier. Op die manier belanden de overschotten niet op de afvalberg maar krijgen zij alsnog een humane bestemming. Hierdoor heeft het project ook een ecologisch verhaal en reduceren we dagelijks heel wat CO² uitstoot. Naast het werken met voedseloverschotten kunnen de weldoeners ook rekenen op een toffe babbel met onze medewerkers. Foodsavers Zuiderkempen ontvangt deze week minstens drie nieuwe vrijwilligers en wie weet blijft er wel iemand plakken. Momenteel zijn drie van de vier vacatures ingevuld. Foodsavers Zuiderkempen is een lokaal voedseldistributie platform. We zamelen voedseloverschotten en -overproductie in bij supermarkten en producenten en verdelen dit voedsel bij sociale organisaties en kansengroepen in de regio Kempen. Hiermee worden mensen in voedselonzekerheid ondersteund.’
Meer groen in de dorpskern en op het kerkplein (zie foto). Dat is al langer een grote wens van de inwoners van Booischot. In het project ‘Bruisend Booischot’ maakte het lokale bestuur er samen met hen en Provincie Antwerpen, Innovatiesteunpunt, Kempens Landschap en de Vlaamse Landmaatschappij werk van. En nu gaat de schop in de grond.
De onthardings- en vergroeningswerken voor de kerk starten op maandag 6 maart. Die werken duren vermoedelijk een kleine maand. Sarah Wouters (Groen), schepen voor ruimtelijke ordening: ‘Op het plein voor de ingang van de kerk en in de directe omgeving voeren we wegen- en rioleringswerken uit. We snijden letterlijk stukken verharding weg. Daardoor ontstaan er plantvlakken, die we vervolgens inzaaien en in het najaar definitief beplanten.’ Tijdens de werken is het niet mogelijk om vanuit de Dorpsstraat, ter hoogte van Axa-bank en dus achter de kerk, de straat Ter Laken in te rijden. Het voetpad in de Dorpsstraat, langs de kerk, is niet beschikbaar. Voetgangers moeten verplicht oversteken.
Wouters: ‘Dit onthardingsproject kadert in het energie- en klimaatactieplan van Heist-op-den-Berg. Met dat plan willen we onze gemeente vergroenen. Ons doel is een boom en een halve meter haag of geveltuinbeplanting per inwoner. We bekijken daarnaast waar we extra natuurgroenperken kunnen inrichten. Voor Heist-op-den-Berg betekent dat concreet 43 000 extra bomen of meer dan 21 kilometer extra haag. Daarnaast willen we zorgen voor kwalitatieve openbare ruimte. Het lokale bestuur realiseert maatregelen die rekening houden met het klimaat. Dat betekent meer groen en ruimte voor water in het openbaar domein. Daarenboven willen we de verhardingsgraad in onze gemeente verminderen met één vierkante meter per inwoner. We zetten daarom in op structurele onthardingsprojecten en tijdens de werken ook op recuperatie en buffering van het regenwater. Het regenwater dat op het dak van de kerk valt, wordt gebufferd voor hergebruik. We voorzien een ondergrondse buffering van 80 000 liter. Dat water kunnen we in de zomer gebruiken voor het gieten van de bloemen en planten in de buurt.’ (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)