• 27/05/2024

Fontein Pol Bury met 42 stalen armen na zeven jaar terug in tuin provinciehuis

ANTWERPEN – Na zeven jaar klatert de fontein van Pol Bury terug in de tuin van het Antwerpse provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen. Dit unieke kunstwerk laat water stromen tussen 42 stalen armen. Tijdens de bouw van het nieuwe provinciehuis werd de fontein gedemonteerd en volledig gerestaureerd door restauratieatelier Metafose. De fontein is een echte blikvanger in de 2,3 hectare publieke tuin rond het provinciehuis.

De fontein van Bury behoort tot de provinciale kunstcollectie. De kunstenaar was wereldwijd bekend om zijn kinetische kunst. De ‘Fontein Mei 1981’ werd 40  jaar geleden in de vijver voor het oude provinciehuis geïnstalleerd. Het was in 1972 gouverneur Kinsbergen die na een bezoek aan de Verenigde Staten het idee lanceerde om voor het gebouw een fontein te installeren. Er werden vruchteloos enkele ontwerpen gemaakt door onder meer Pidpa, maar uiteindelijk werd door een zeskoppige adviescommissie in opdracht van de Regie der Gebouwen gekozen voor een ontwerp van Pol Bury.

Via een elektrische pomp wordt water in een gesloten circuit voortgestuwd naar het uiteinde van de bewegende armen. De buizen kantelen en lopen leeg en nadien kan het proces zich herhalen. De knikkende beweging waarmee de fontein zich onder het gemurmel van de waterstralen overgeeft aan dit spel met de zwaartekracht, krijgt nog een bijkomend accent door de reflecterende, gladgepolijste conische afsluitingen van de buizen.

De provinciale kunstcollectie telt circa 2 300 schilderijen en beeldhouwwerken, gaande van keramiek tot grote beelden, maar ook textiel, grafiek, drukwerk en werk op papier, foto’s en kunstintegraties. Een representatief deel van de collectie is vrij te bekijken in de publieke zone van het provinciehuis. Ook de kunst in de tuin sluit naadloos aan bij de ambitie om de collectie toegankelijk te maken voor het publiek.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA, links op de foto) : ‘Dit kunstwerk van Pol Bury is in harmonie is met het nieuwe provinciehuis omwille van de elementaire, strakke vormgeving en industriële materiaalkeuze waardoor het als een koel, zakelijk baken in het landschap staat. Anderzijds heeft de fontein een speelse uitstraling, net zoals het provinciehuis door zijn vreemde knik en subtiele mozaïekschittering. De fontein past perfect in dit publieke park dat voor de omwonenden en passanten een groene long is waar men tot rust kan komen.’

Rond het Antwerpse provinciehuis vind je een groene long van 23 000 vierkante meter. Dat zijn drie voetbalvelden, gerealiseerd door de parking onder de grond te steken en compacter te bouwen. De tuin van het provinciehuis is een duurzame tuin met een focus op inheemse planten. De oude bomen, die er al stonden, zijn gebleven en hebben het gezelschap gekregen van 154 nieuwe hoogstambomen (zoals de zomereik) en meer dan 7 430 heesters, klimplanten en bloemen: speenkruid, bittere wilg, spierstruik, Gelderse roos,… Het beheer gebeurt ecologisch, zonder kunstmest of pesticiden. De wandelpaden vormen een veilige doorsteek tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei. Met zijn zitbankjes en het weidse grasveld biedt de tuin voor elk wat wils. Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V, rechts op de foto): ‘Wie goed luistert, kan behalve het klateren van de fontein ook bijen horen gonzen. Er staat namelijk ook een bijenkast in onze tuin. De tuin van het provinciehuis heeft alles om uit te groeien tot een gezellige ontmoetingsplaats voor de mensen uit de buurt.’ (EM / Foto WF – Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten