• 22/06/2024

FOMU opent vrijdag gratis, geeft korting in de shop en een blik achter de schermen

ANTWERPEN – Nu vrijdag 19 augustus is het internationale dag van de fotografie of World Photography Day. De fotografie blaast 183 kaarsjes uit. Om dat te vieren gooit het FOMU op die dag de deuren gratis open. Je krijgt korting in de FOMU shop én – via een unieke video – een blik achter de schermen van de FOMU collectie.

Je kan die dag drie tentoonstellingen gratis bezoeken: Bertien van Manen – Wish I Were Here (https://fomu.be/expos/bertien-van-manen), Diana Markosian – Santa Barbara  (https://fomu.be/expos/diana-markosian) en .tiff 2022- Emerging Belgian Photograpy (https://fomu.be/expos/tiff-2022-emerging-belgian-photography).

Het belang van fotoromans als massamedium in de jaren ‘50 vergelijken met de impact van Netflix dezer dagen? Prof. Jan Baetens (KU Leuven) doet het zomaar. In een video neemt hij je samen met Tamara Berghmans (curator en onderzoeker FOMU collectie) mee op een rit doorheen de geschiedenis van de fotoromans. Want wie kent niet de lichtjes melodramatische fotostrips in het tienermagazine Joepie, of in weekblad ‘Het rijk der vrouw’ (dat nu nog bestaat als ‘Libelle’). Maar de fotoroman is meer dan dat, en gaandeweg evolueerde het genre ook tot artistieke producten, waarin fotografen spelen met sequenties, filmische elementen en lay-out. Mooie voorbeelden daarvan zijn Ed van der Elsken en Marie-Francoise Plissart, die deel uitmaken van de FOMU collectie. De Belgische fotograaf en videokunstenaar Marie-Françoise Plissart vernieuwde het genre grondig met haar fotoroman Droit de regards. Plissart verkreeg in juli de adellijke titel Commandeur in de Kroonorde. Op de dag van de fotografie neemt men je mee achter de schermen van de FOMU collectie en laat men je kennis maken met drie iconische fotoromans uit de FOMU-collectie.

In de FOMU shop krijg je vijftien procent korting op alle fotoboeken vanaf een aankoop van 30 euro. Kies uit meer dan 100 titels waaronder Masculinities, Stephan Vanfleteren, Max Pinckers, Diana Markosian, Bertien van Manen, Harry Gruyaert, Aglaia Konrad, Bieke Depoorter, Martine Franck, publicaties van .tiff-fotografen Alice Pallot, Arian Christiaens, Barbara Debeuckelaere, Lars Duchateau,… De korting geldt zowel in de FOMU shop als de online-shop. Online gebruik je de code DAGVDFOTOGRAFIE22. De korting is enkel geldig op 19 augustus.

‘Een industriële waanzin’, zo beschrijft de Franse criticus Charles Baudelaire (1821-1867) de daguerreotypie wanneer deze in augustus 1839 wordt gepresenteerd aan de Académie des sciences in Parijs. Deze datum wordt algemeen beschouwd als het geboortejaar van de fotografie. Louis-Jacques-Mandé  Daguerre patenteert zijn proces niet. De Franse overheid verkrijgt de rechten en presenteert fotografie als een geschenk aan de wereld: iedereen kan ervan profiteren. In 1845 is het proces wijdverbreid en heeft elke grote stad minstens één daguerreotypie-atelier. Binnenkort is de hele wereld in de greep van de waanzin van de daguerreotypie.⠀⠀⠀⠀

Het FOMU heeft meer dan 200 daguerreotypieën in de collectie. Het gaat voornamelijk om portretten, maar er zitten ook ingekleurde exemplaren bij of daguerreotypieën die in een juweel verwerkt zijn.  Tickets gratis te bestellen via https://tickets.fomu.be/nl/tickets. (EM / Foto FOMU)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten