• 19/06/2024

Finale van European Open in Lotto Arena wordt een clash der youngsters

MERKSEM – De finalisten van de European Open 2022 zijn bekend. Na twee enorm spannende halve finales kroonden Sebastian Korda en Félix Auger-Aliassime zich tot matchwinnaar.

De eerste wedstrijd van de dag was een demonstratiepartij in het rolstoeltennis tussen het Belgisch/Nederlandse duo Egberink/Gérard en het Nederlandse duo Scheffers/Spaargaren. Een zeer evenwichtig duel der Lage Landen eindigde op 6/5 in het voordeel van onze Noorderburen.

In de eerste halve finale van het enkelspel keken Dominic Thiem en Sebastian Korda elkaar in de ogen. Met heel wat sterke services hielden beide spelers elkaar in evenwicht in de eerste set. Een tiebreak moest de doorslag geven en daarin kwam Korda op een 4-2 voorsprong, maar Thiem gaf zich niet gewonnen. Vijf punten op rij leverden hem setwinst op: 7-6 (7/4). Thiem, voormalig nummer drie van de wereld, trok die lijn niet door bij de start van de tweede set. Hij kreeg direct een break op love te verwerken. De zeventienvoudige ATP-winnaar brak meteen terug, maar moest in het spelletje nadien opnieuw zijn opslagspel toestaan aan een weerbare Korda. De Amerikaan zocht meer en meer de lijnen op, terwijl het breakballen regende in de tweede set. Korda wist die het best te benutten en pakte de set met 3-6.

Zoals zo vaak op de European Open dit jaar zorgde de derde set voor vuurwerk. Thiem dwong in het zevende game twee breakpunten af en dat leverde een 4-3 voorsprong op: een bal van Korda week af op het net en de Oostenrijker ging met 4-3 aan de leiding. Korda liet zich allesbehalve uit het lood slaan. Een tweede breakbal was de goeie voor 4-4. Een tiebreak moest ook nu weer de beslissing brengen. De 22-jarige Amerikaan klom op een 0-3 voorsprong. Thiem spartelde nog tegen en kwam terug tot 3-4, maar daar bleef het bij: 6-7 (4/7). De partij duurde 2 uur en 43 minuten. Voor Korda betekent dit zijn tweede finale op een week tijd, want hij stond al in de finale in Gijon (ATP 250). Korda verloor in Spanje van Andrey Rublev (ATP-8).

In de tweede halve finale stonden ex-winnaar Richard Gasquet en de Canadese nummer tien Félix Auger-Aliassime (zie foto) tegenover elkaar. Ook deze wedstrijd was van een erg hoog niveau en gelijkopgaand. De knappe backhands van Gasquet en de versnellingen van Auger-Aliassime konden een volgepakte Lotto Arena meermaals bekoren. Een tiebreak moest de beslissing brengen in de eerste set en Auger-Aliassime kon die met een knap passingshot met een 0-3 en even later 0-4 voorsprong aanvatten. Gasquet kwam nog terug tot 2-5, maar Auger-Aliassime gaf de Fransman geen kans meer om terug te komen: 6-7 (2/7).

In de tweede set was het alweer spannend. De knappe punten en close calls stapelden elkaar op. De Canadees moest zijn beste tennis bovenhalen en kon Gasquet driemaal terug tot deuce dwingen op zijn opslag, maar de Fransman bleef ijzig kalm en won de game (5-4). Bij een 5-5 stand kreeg Auger-Aliassime weer een breakkans, maar ook nu werkte Gasquet die weg. Opnieuw moest een tiebreak beslissen: Auger-Aliassime diepte een 2-5 voorsprong uit tot 6-7 (3/7) matchwinst. (EM / Foto Belga)

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: 13u30 Griekspoor (NED) / Van de Zandschulp (NED) – Bopanna (IND) / Middelkoop (NED), niet voor 16 uur Korda (USA) – Auger-Aliassime (CAN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten