• 27/05/2024

Filmstraten in Merksem, ‘Juweelenstoet’ en Zilvertriënnale in DIVA-museum

MERKSEM – In augustus en september veranderen zeven Merksemse straten voor één avond in een filmstraat. Je geniet er van een gratis filmvertoning in openlucht, gekozen door de buurtbewoners. De locaties zijn verspreid over heel Merksem, zodat er in elke buurt wel een film speelt.

Gezellig samenkomen met je buren en buiten genieten van een topfilm op groot scherm, dat is het concept van de filmstraten. De straatbewoners kiezen de film en trommelen de buurt op. Het district zorgt voor het scherm en de logistieke ondersteuning. ‘s Avonds geniet de hele buurt dan van een fijne filmavond.

Dit is het programma in Merksem: donderdag 17 augustus: Hugo (9+), Gasthuishoevestraat; zaterdag 19 augustus: Ticket to Paradise (12+), Rustoordstraat; donderdag 24 augustus: Lyle, Lyle, Crocodile (alle leeftijden), Kwadeveldenplein; zaterdag 26 augustus: Top Gun: Maverick (12+), Secretaris Meyerlei; vrijdag 1 september: The Biggest Little Farm (9+), Samentuin Duifkes, Bordink; zaterdag 2 september: 12 Years A Slave (16+), Kroonplein; woensdag 13 september: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (12+), binnentuin woonzorgcentrum Sint Bartholomeus (Jaak de Boeckstraat 6).

De films in augustus starten om 21 uur. Je bent welkom in de filmstraten vanaf 20.30 uur.  De films in september starten om 20.30 uur. Je bent welkom in de filmstraten vanaf 20 uur. Er zijn stoelen voorzien, maar maak het gerust extra gezellig door je favoriete deken of kussen mee te brengen. Breng je eigen snacks of drank mee. Er zijn geen sanitaire voorzieningen ter plaatse. Bij regenweer wordt de vertoning afgelast. Volg de Facebookpagina van het district voor de nieuwste updates. Info hier .

Antwerpen blikt vooruit naar de expo’s in het najaar. Voor een juwelenstoet en een zilverwedstrijd kunnen bezoekers terecht in Museum DIVA. Het MAS herdenkt WOII met de aangrijpende nieuwe vaste expo. Het Red Star Line Museum viert zijn tiende verjaardag met een groot familieweekend en Museum Vleeshuis viert ook feest met de parade van een stadstrommelaar. Het MoMu verkent de intieme band tussen kleding en herinnering en het FOMU toont werk van James Barnor. Het MAS en Museum Plantin-Moretus tonen samen meer dan 100 topstukken uit Vlaamse collecties terwijl het Museum Mayer van den Bergh in gesprek gaat met hedendaagse kunstenaars.

Momenteel kan je terecht in het DIVA voor De Juweelenstoet (zie foto), die nog loopt tot zondag 26 november. 100 jaar geleden vond De Juweelenstoet plaats in Antwerpen. De stoet werd georganiseerd door de diamantsector om de belangrijke rol van Antwerpen als ‘s werelds diamantstad te benadrukken. Het was een groot spektakel met vijftien praalwagens, 2 000 figuranten, een hoop exotische dieren en een schat aan dure juwelen.

Meer dan één miljoen mensen trokken naar de stad om de stoet te aanschouwen. Zelfs de koninklijke familie kwam kijken. Kom de sfeer opsnuiven van deze drie-dagen durende juwelenstoet uit 1923. Aan de hand van (grote) afbeeldingen van praalwagens, video’s van de menigte op de Grote Markt, originele programmaboekjes, gedenkboekjes en krantenartikels ontdekt de bezoeker waarom deze stoet onvergetelijk is in de geschiedenis van Antwerpen.

Vanaf zaterdag 26 augustus tot en zondag 8 oktober presenteert DIVA de twintigste editie van de Zilvertriënnale. Dit is dé internationale wedstrijd voor hedendaags zilver. De reizende tentoonstelling toont de beste inzendingen uit deze driejaarlijkse competitie en wordt georganiseerd door het Gesellschaft für Goldschmiedekunst in Hanau. De expo wordt overgenomen van het Goldschmiedehaus Hanau, maar krijgt in DIVA een geheel eigen gezicht en presentatie. De tentoonstelling is gericht op liefhebbers van design, kunst en hedendaags (zilver)werk, maar ook op makers van hedendaags zilver. Info hier . (EM / Foto DIVA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten