• 17/06/2024

Fietstocht langs gevaarlijke punten in Herentals, plantenbeurs in Mortsel

HERENTALS – Fietsersbond Herentals zegt dat er in de stad heel wat plaatsen zijn waar kinderen en jongeren zich onveilig voelen op de fiets.

Daarom organiseert de pas opgerichte afdeling nu zondag 24 april om 14 uur een ‘Kidical Mass’, een fietstocht op maat van kinderen en jongeren langs gevaarlijke situaties op weg naar school.

Tijdens deze fietstocht willen de fietsers tonen dat heel wat gevaarlijke situaties met eenvoudige aanpassingen op korte termijn veiliger gemaakt kunnen worden. De tocht gaat ook langs plaatsen die al veiliger geworden zijn. Politieagenten op de fiets begeleiden de tocht.

Voorzitter Wim Peersman: ‘Herentals kreeg in februari een vijf op tien op zijn fietsrapport, de tweejaarlijkse bevraging van de Fietsersbond nationaal en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Deze score stemt overeen met het gevoel dat fietsers hebben als ze in Herentals fietsen.’

‘Er is nog veel werk om van Herentals een stad te maken waar je veilig en aangenaam kan fietsen. Voor de duizenden kinderen en jongeren die school lopen in Herentals zijn er heel wat gevaarlijke punten die ze moeten omzeilen. Het is onze missie om iedereen, en zeker onze kinderen, keizerlijk te laten fietsen in de Keizerstede.’

Tijdens de Kidical Mass fietstocht zullen een 150-tal fietsers waaronder veel kinderen en jongeren meefietsen. Ook de burgemeester en schepenen zijn uitgenodigd, net als de scholen, de sportclubs en de verenigingen van de stad.

Peersman:  ‘We willen duidelijk maken dat met kleine aanpassingen op korte termijn heel wat mogelijk is. Het veranderen van een voorrang, het snoeien van een haag, het verplaatsen van een bloembak, verkeerslichten anders instellen, een fietssuggestiestrook schilderen, … het zijn kleine dingen die weinig of niets kosten en die ervoor zorgen dat kinderen en jongeren veiliger naar school kunnen fietsen.’

Aan het einde van de fietstocht krijgen de burgemeester en schepenen een rapport met aanbevelingen over quick wins die gerealiseerd kunnen worden tegen september, de start van het nieuwe schooljaar. Na afloop van de fietstocht verzorgt de Herentalse circusschool Locorotondo een initiatie eenwieleren voor jong en minder jong bij de Kapel in de Wolstraat.

Morgen organiseert lokaal bestuur Mortsel de jaarlijkse planten(ruil)beurs onder de shelter van FORT 4.

Op deze markt kan je zelfgekweekte plantjes tegen een vriendenprijs (ver)kopen of ruilen. Zo belandt het eventuele overschot van planten niet op de composthoop maar kan het een andere tuin opvrolijken. De planten(ruil)beurs is geen commerciële tuinbeurs. Enkel private personen kunnen deelnemen. Iedereen kan er terecht tussen 13 en 17 uur. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten