• 08/12/2024

Fietspad leidt je naar bijkomende speel- en picknickplekken in Lier en Duffel

LIER – Toevalligerwijs hadden de Vlaamse overheid , de stad Lier en de gemeente Duffel enerzijds en de provincie Antwerpen, De Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos anderzijds vanochtend op hetzelfde uur en op dezelfde plek een persmoment gepland maar als bij wonder sloten de onderwerpen mooi bij elkaar aan.

Langs de Mechelsesteenweg tussen Lier en Duffel werd een nieuw en comfortabel fietspad van zo’n vier kilometer lang onthuld. Burgemeester van Lier Rik Verwaest (N-VA): ‘We zijn dankbaar voor deze fietsverbinding. Er bestaat al een prachtige verbinding via de dijk maar nu deze is opgeknapt, zal ze nog jaren meekunnen.’ Burgemeester van Duffel Sofie Joosen (N-VA): ‘De missing link is nu gerealiseerd. In Duffel lag er al een volwaardig fietspad tot aan De Locht maar nu is de rest van het moderne fietspad gerealiseerd. Weg met de smalle fietsstrook. Bovendien werd er stevig doorgewerkt want het fietspad is ruim op tijd klaar. Heel wat mensen maken er gebruik van om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Later zullen ook de fietspaden aan de dijken worden aangepast.’

Bert Wollants (N-VA), Liers schepen voor mobiliteit: ‘Van het vernieuwen van de fietspaden heeft men gebruikt gemaakt om bushaltes toegankelijker te maken, ook voor rolstoelgebruikers en voor blinden en slechtzienden. De bus blijft op de rijweg stoppen, maar kreeg een verhoogd busperron en schuilhuisje. Hierdoor kunnen reizigers in alle comfort in- en uitstappen en wordt de bushalte een stuk toegankelijker voor rolstoelgebruikers. Op de route liggen zes bushaltes.

Tegelijkertijd werden op dezelfde locatie, het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie (PIME) gloednieuwe beleefroutes voorgesteld. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Vandaag openen we een belangrijk onderdeel, namelijk het recent vernieuwde overstromingsgebied Polder van Lier, wat deel uitmaakt van het Sigmaplan. Tussen PIME en Polder van Lier vinden fietsers en wandelaars een reeks nieuwe infopanelen die uitnodigen om de technische infrastructuur en de natte natuur te ontdekken. Bij de nieuwe sluis heb je een prachtig zicht op de vele vogels van het nieuwe wetland. Wanneer het overstromingsbied niet in werking is, kan je via de trappen afdalen naar de stapstenen bij het wetland en krijg je een unieke blik op het waterleven rondom.’ Dankzij enkele nieuwe en praktische extra’s (toiletten, picknickbanken, bio-ijs tijdens het weekend, bereikbaarheid voor fietsers en wandelaars via een ingang langs de Netedijk, parking voor wagens en fietsers,…) wordt de tuin van PIME een prima pitstop én uitvalsbasis voor een actief dagje uit in beleefzone Pallieterland en de Kleine Nete-vallei.

Gedeputeerde Mireille Colson (N-VA):’Binnenkort gaan we tien beleefzones onder de loep nemen waarbij we natuur en mens met elkaar verbinden. Pallieterland is de eerste die aan bod komt. ‘Wat ‘werken met wat er al is’ betreft, is PIME een mooi voorbeeld uit eigen huis. Al sinds 1993 kunnen hier tijdens de schooluren klassen terecht om in de natuur over de natuur te leren. Maar de mooie tuin is eigenlijk altijd open voor iedereen. Van hieruit ontdek je per fiets of te voet gemakkelijk de overstromingsgebieden Anderstadt en Polder van Lier, waar je heerlijk kunt vogelspotten in het groen.’ Gerd Goris, PIME-directeur: ‘Via onze educatieve werking bereiken we jaarlijks ruim 10 000 leerlingen in schoolverband. Die aspecten brengen we graag onder de aandacht van het brede publiek en dat doen we met het nieuwe beleefparcours in de tuin en de infopanelen langs de Netedijk.’

Edwin MARIËN

Op de foto vlnr. Rik Verwaest en Bert Wollants van Lier en Sofie Joosen, Luc Van Houtven en Dirk Broes van Duffel

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten