• 27/05/2024

Fietspad aan Brilschanspark Berchem maakt verbinding met fietsostrades makkelijker

BERCHEM – In Berchem werd vanochtend een nieuwe fietsverbinding aan het Brilschanspark geopend door Koen Kennis (N-VA, schepen voor mobiliteit, midden op de foto) en partijgenoot Bruno De Saegher ( Berchems districtsschepen voor mobiliteit, rechts op de foto). Ze verbindt de Grotesteenweg en de Henri Prostlaan (Velo-punt 261). Het voetgangerspad door het park, dat ook veelvuldig door fietsers werd gebruikt, wordt hierdoor veiliger voor zijn gebruikers.

Dit fietspad maakt deel uit van de tweede fase van het Park Brialmont. De volledige werkzaamheden zullen slechts in 2024 afgerond zijn.

Kennis: ‘Fietsers hadden hier dringend nood aan een afgescheiden weg. Deze ‘missing link’ maakt de verbinding tussen de fietsostrades F1 naar Mechelen en de F1 naar Lier gemakkelijker.’

Het woon-werkverkeer naar het station Berchem-Antwerpen en de Veldekens met zijn kantorencomplex wordt eenvoudiger. Deze nieuwe verbinding zal dan ook veel nieuwe gebruikers aantrekken. 

Kennis: ‘Wanneer we mensen op de fiets willen krijgen, moeten we hen veilige en comfortabele infrastructuur kunnen aanbieden. Dat is precies wat we hier aanleggen met dit fietspad en straks ook de heraanleg van de omliggende straten.’

De Saegher: ‘De nieuwe fietsverbinding past in de andere ingrepen in deze wijk, de fietsconnectie tussen de Ring, de Singel naar de Kanunnik Peetersstraat en zo richting Mortsel via de Berchemboslaan en de Oogststraat. De impact van deze werken is momenteel erg groot. Dit fietspad verbindt op een veilige manier de Grotesteenweg met de Henri Prostlaan en haalt voetgangers en fietsers uit elkaar. Een mooi fietspad door het groen.’

De aansluitingen aan de omliggende straten aan het park, zullen worden verbeterd en omgevormd worden tot woonerf. Aan de belangrijkste toegangen van het park worden fietsnietjes opgesteld. Het fietsverkeer wordt daardoor zo veel mogelijk uit het park geweerd. Tegelijkertijd loopt ook de heraanleg van de Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat en een deel van de Florent Bauduinstraat. Die straten worden ingericht als woonerf en sluiten aan op het park.

In de volgende fase van de werken in het Brilschanspark (tot april 2024), wordt nog een tweede nieuwe fietsverbinding aangelegd, namelijk tussen het Ringfietspad en de Berchembrug.

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten