• 23/06/2024

Fietsherstelzuilen in Laakdal, terug meer straatverlichting, werken op komst

LAAKDAL – Recreatief fietsen zit in de lift. Of het nu met een gewone fiets is of elektrisch, steeds meer mensen genieten van een fietstochtje. Maar wat als je pech onderweg hebt? VVV Toerisme Laakdal wil hierop inspelen en zorgde ervoor dat er, samen met de gemeente Laakdal, fietsherstelzuilen komen in de gemeente.

Danny De Koninck, voorzitter van VVV Toerisme Laakdal (links op de foto): ‘Ik was onderweg met de fiets en had een lekke band. Gelukkig kwam ik in Herentals een fietsherstelzuil tegen. Het idee was er meteen om dit ook in onze gemeente te verwezenlijken.’ Lief Wilms, penningmeester van het VVV Toerisme Laakdal (rechts op de foto): ‘Elke deelgemeente beschikt over een picknickhut die aan het fietsroutenetwerk ligt. Er zal aan elke hut een fietsherstelzuil geplaatst worden.’

Gerda Broeckx (CD&V), schepen van toerisme (midden op de foto): “VVV Toerisme Laakdal heeft al een mooi parcours afgelegd met het verwezenlijken van de picknickhutten. Passerende fietsers maken hier dankbaar gebruik van. Door het plaatsen van de fietsherstelzuilen aan deze hutten, kunnen we het toerisme in onze gemeente boosten en bovenal fietsen mee blijven promoten als gezonde, milieuvriendelijke sport.’

 Een fietsherstelzuil is een constructie waaraan je je fiets kan ophangen om kleine herstellingen te doen. Een dergelijke zuil bevat robuust basismateriaal, zoals steeksleutels, bandenlichters, schroevendraaiers en inbussleutels. Er werd gekozen voor een model waar het materiaal met extra zware kabels is vastgemaakt in de zuil zelf. Dit om vandalisme tegen te gaan. De financiering van de zuilen draagt het VVV Toerisme Laakdal samen met de gemeente. De gemeente zorgt voor de plaatsing en het onderhoud. De plaatsing wordt voorjaar 2024 verwacht.

Burgemeester Tine Gielis (CD&V) laat weten dat het avondregime van de openbare verlichting met ingang van vrijdag 1 september in Laakdal wordt aangepast.

Fluvius staat in voor het ontsteken en het doven van de openbare verlichting. Zij regelen dit in samenspraak met de gemeente. Momenteel gaat in Laakdal het licht aan wanneer het begint te schemeren en wordt de verlichting gedoofd om 19 uur. Om overal in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout hetzelfde regime te hanteren, zal vanaf 1 september de openbare verlichting om 22 uur gedoofd worden. Om 6.30 uur wordt ze weer ontstoken. Benny Smets (Prolaakdal), schepen van klimaat: ‘Nu de energieprijzen terug gestabiliseerd zijn, zien we geen noodzaak om te lichten extra lang te doven. We blijven aandringen bij Fluvius om de verledding van onze openbare verlichting snel door te voeren.’

In het najaar wordt op verschillende plaatsen in Laakdal onderhoud gedaan aan het asfalt. Hierdoor is er mogelijk hinder.

De grootste werken vinden plaats op Verboekt. De straat wordt geasfalteerd en er worden aan beide kanten van de weg fietssuggestiestroken aangebracht vanaf nummer 32, waar de fietspaden stoppen. De andere plaatsen waar asfalteringswerken gepland staan zijn de Dikstraat, Rundershoek, de Meerlaarstraat, de Lindestraat, de Bergstraat en de Oude Vorstseweg. Op deze laatste zullen ook de goten vervangen worden.

Gielis: ‘Bij het asfalteren worden de prioriteiten bepaald door de staat van het wegdek en de gebruiksintensiteit van de straat. Daarnaast stemmen we de asfalteringen af op andere infrastructurele ingrepen zoals goten, geplande rioleringswerken of verkeersmaatregelen, zoals op Verboekt.’ Frank Sels (Prolaakdal), schepen van mobiliteit: ‘Op Verboekt hebben we snelheidsremmende proefopstellingen geplaatst. Na een bevraging bij de bewoners werd er gekozen voor fietssuggestiestroken. Op deze manier worden automobilisten attent gemaakt op de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Bovendien wordt de rijbaan visueel smaller gemaakt opdat chauffeurs hun snelheid zouden aanpassen.’ (EM / Foto Gemeente Laakdal)  

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten