Fietsers reden fietsostrade F105 in van Herentals over Olen, Geel en Mol naar Balen
BALEN – Vanochtend vond de feestelijke opening plaats van de fietsostrade tussen Herentals en Balen. Een fietskaravaan vertrok aan fietsbrug ’t Vlietje in Herentals. Wie wou kon aansluiten aan het station van Mol, Statieplein 1. De aankomst was aan het station van Balen. Na een toespraak trakteerde de provincie Antwerpen alle fietsers op een pakje friet en een ijsje.
De F105 neemt je mee langsheen spoorlijn 15, Antwerpen-Hasselt. Je fietst op dit traject over negen fietsbruggen en door twee fietstunnels via Herentals, Olen, Geel, Mol richting Balen. Een fietsostrade die maar liefst 400 bedrijven, 160 scholen en tal van verenigingen met elkaar verbindt.
De fietsostrade F105 loopt van Herentals tot Leopoldsburg, goed voor een fietsweg van maar liefst 36 kilometer lang. De provincie Antwerpen realiseerde met het traject tussen Herentals en Balen een veilige fietsverbinding van meer dan 27 kilometer.
Een investering van meer dan 30 miljoen euro, waarvan negen miljoen euro ging naar de bouw van de twee fietstunnels en de negen fietsbruggen.
De keuze voor de realisatie van de fietsostrade tussen Herentals en Balen is weldoordacht. Deze fietsostrade verbindt Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen. De fietsostrade tussen Herentals en Balen maakt van de fiets een waardig alternatief voor de wagen.
De provincie Antwerpen startte in 2018 met de aanleg van deze fietsostrade. Eerst werden de fietstunnels en fietsbruggen gebouwd.
Nadien kon de aannemer de fietsbruggen en –tunnels met elkaar verbinden met een fietspad van gemiddeld drie meter breed in roodbruine asfalt, overal voorzien van verlichting.
De provincie Antwerpen legt fietsostrades aan langs lijninfrastructuur, zoals spoor- en waterwegen, maar botst daarbij soms op onoverkomelijke hinderissen. Dan loopt de fietsostrade soms over bestaande infrastructuur met gemengd verkeer.
Waar mogelijk maakte men van de straat een fietsstraat zodat de fietser een prominente plaats krijgt in het verkeer. Tot slot werd de fietsostrade met signalisatie aangegeven, ook waar er geen bruinrood fietslint is.
Het laatste deel dat werd opgeleverd was gelegen tussen Mol en Schoor Dorp. Sinds 2020 fiets je al op grondgebied Geel over deze fietsostrade. In april telde de provinciale Fietsbarometer er 21 200 fietsers tijdens de weekdagen, in het weekend zijn dat 7 046 fietsers. De absolute topdag sinds de opening van dat deel van de fietsostrade is 30 juni 2022 met 2 672 fietsers.
Deze fietsostrade wil een vlotte, veilige en comfortabele verbinding bieden voor alle zachte weggebruikers. Dat betekent dat ook voetgangers, inlineskaters, steps, scootmobiels,… welkom zijn.
Enkele afspraken: de snelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur, de gebruikers van de fietsostrade mogen elkaar niet in gevaar brengen en niet hinderen, wees dubbel voorzichtig als je kinderen voorbijsteekt en fietsostrades zijn er voor jong en oud, met of zonder beperking, met of zonder (elektrische) ondersteuning, steeds met respect voor elkaar. (EM / Foto Provincie Antwerpen)