• 19/05/2024

Fiets morgen op hetzelfde parcours als de ‘echte’ veldrijders op zaterdag

ANTWERPEN – Niet vies van wat modder en klaar om in de sporen van een echte wereldkampioen te treden? Morgen vrijdag kunnen wielerliefhebbers crossen op hetzelfde parcours als de profs tijdens een gratis initiatie veldrijden.

Zaterdag is Linkeroever het decor voor de wereldbeker cyclocross. Een dagje vroeger organiseert district Antwerpen in samenwerking met Jespo initiaties op het officiële parcours van de Scheldecross.

Charlie Van Leuffel (N-VA), districtsschepen voor sport: ‘Na de succesvolle editie van vorig jaar, kan je ook dit jaar het uitdagende parcours van de Scheldecross weer komen uittesten. In de prachtige omgeving van het Sint-Annastrand kan je crossen door het zand op hetzelfde parcours waar de profs de dag nadien op zullen fietsen. Het belooft weer een unieke sportieve ervaring te worden voor alle deelnemers.’ Deelnemers kunnen met een eigen fiets (cyclocross of mountainbike) komen of een fiets ontlenen bij de uitleendiensten van Sporting A.

Deelnemen kan vanaf twaalf jaar en dit tussen 12 uur en 13.30 uur. Afspraak op het Sint-Annastrand (Wandeldijk). Alle deelnemers zijn verzekerd. Je kan gratis meerijden maar hier inschrijven is verplicht.

Eén dag later wordt op hetzelfde parcours de negende manche van de UCI Wereldbeker gereden. Het parcours blijft nagenoeg onveranderd, met de gekende passage door de pittige zandstroken naast de Schelde als belangrijkste scherprechter. Bij de mannen staan de drie grote namen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock aan de start. Ook bij de vrouwen tekenen de toppers Fem van Empel, Puck Pieterse en Ceylin Alvarado allemaal present.

Vorig jaar werd het parcours flink gewijzigd. Dat werd door zowel de veldrijders als de supporters goed gesmaakt. Voor deze editie zal die nieuwe omloop dus grotendeels behouden blijven. Zo wordt het uiteraard opnieuw uitkijken naar de grote stukken door het mulle zand van het Sint-Annastrand. Hier zullen niet alleen de grote sportieve verschillen worden gemaakt, het blijft natuurlijk ook een uniek zicht met de wereldberoemde Antwerpse rede op de achtergrond. Maar het parcours heeft nog veel meer te bieden. Zo is er de passage door de Antwerp City Camping; een indrukwekkende brug; heel wat te overwinnen bulten waar supporters de crossers langs alle kanten kunnen bewonderen en natuurlijk de start en aankomst op de Wandeldijk dichtbij het strand.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Vorig jaar was de Scheldecross een vervroegd sinterklaasgeschenk. Deze keer mag Antwerpen de UCI Wereldbeker pal in het kerstweekend verwelkomen. Goed voor een plekje in primetime op de crosskalender en meteen ook een mooie, sportieve aanvulling op de magische wintersfeer waarin het historische centrum van de stad tijdens de eindejaarsperiode baadt. Het pleit voor de uitstraling van de Scheldecross én voor Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen dat al die grote namen wederom aan de start staan.’

Zoals elk jaar raadt Sporting A supporters aan om ‘Slim naar Antwerpen’ te komen. Met de wagen tot aan de evenementensite rijden is géén goed idee. Crossliefhebbers kunnen met het openbaar vervoer, de gratis veerdienst tussen het ponton Steenplein en Linkeroever of DeWaterbus komen. Maar zelf met de fiets naar de wedstrijd komen kijken is het makkelijkst, bovendien zijn er extra fietsenstallingen voorzien aan de Jachthavenweg. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten