• 21/06/2024

Fierensblokken Sint-Andries herschilderd, alternatief Rozenfeest in Rivierenhof

ANTWERPEN – Uit onderzoek blijkt dat de elementen van de Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk oorspronkelijk een ander kleurenpalet hadden. AG Vespa zal deze originele kleuren terugbrengen in de renovatie: oker, zandgrijs, zwart, mosgroen, zilver en bruin.

Vandaag is het 140 jaar geleden dat Gustave Fierens geboren werd. De architect is onder meer bekend van de iconische Fierensblokken. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, renoveert deze momenteel. Uit een historisch kleurenonderzoek tijdens het renovatieproces blijkt dat de Fierensblokken zoals we die vandaag kennen niet helemaal de Fierensblokken zijn zoals ze door Fierens gebouwd werden in 1938. Zo waren de raamkozijnen niet wit, maar okerkleurig aan de straatkanten en zandgrijs aan de binnenhoven. De metalen poorten en hekjes waren niet bordeauxrood zoals vandaag, maar zwart. De entreedeuren en deurkozijnen van de trappenhuizen aan de Nationalestraat en Kronenburgstraat waren mosgroen, terwijl die aan de Willem Lepelstraat en Van Craesbeeckstraat een zilverkleur hadden. De stalen puien in de trappenhuizen waren dan weer bruinkleurig.

AG Vespa zal deze kleuren terugbrengen tijdens de renovatie. Fons Duchateau (N-VA), schepen voor wonen en voorzitter AG Vespa: ‘Het terugbrengen van de originele kleuren is een van de vele stappen die we ondernemen om dit patrimonium zoveel mogelijk in ere te herstellen.’ De ruwbouwwerken aan de Fierensblokken zijn bijna klaar. Binnenkort volgt het plaatsen van alle technieken en het buitenschrijnwerk. Als alles goed gaat, worden de appartementen in de loop van 2022 afgewerkt en daarna verhuurd.

Omwille van de pandemie, kan ook dit jaar het Rozenfeest niet in haar traditionele vorm doorgaan. Maar het Rivierenhof trakteert je in de rozenmaand wel op leuke alternatieve pop up-activiteiten. Tussen zaterdag 5 en zaterdag 19 juni  kun je genieten van een zeer divers programma waarin de roos centraal staat.

Ben je creatief met potlood en kleur? Hou je ervan de natuur te tekenen of te schilderen? Doe dan mee aan de Rozenchallenge. Men gaat de uitdaging aan om zeker 51 ramen van het kasteel Rivierenhof aan te kleden met tekeningen, schilderijen en kunstwerkjes geïnspireerd door de roos. De inzendingen worden opgehangen aan de ramen van de oostvleugel van het kasteel. Ook op 5 juni van 14 tot 17 uur schildert en schetst een groep ervaren tekenaars naar waarneming.  De rozengids wacht je op voor het domeinwachtersgebouw (Infopunt, Turnhoutsebaan 246 Deurne) en neemt je langsheen de bijenhal en de schaduwtuin mee naar de rozentuin. Deelnemen kan op zaterdag 12 en op woensdag 16 juni, om 14 of 16 uur.

Je kan ook op eigen houtje, met een app, de Rozentuin verkennen vanaf dinsdag 8 juni tot wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. Start aan het infobord voor de Rozentuin. Op zondagnamiddag 13 juni trakteren de vertellers van het Sprookjeshuis je om 14 of 15 uur op heerlijke verhalen. Onder de Rozengang luister je zittend. Op woensdag 16 juni om 14 of 15 uur wandel je van de Rozentuin naar het Sprookjeshuis terwijl je geniet van een goed verhaal.  Op zaterdag 19 juni kan je een bloemschikworkshop volgen. Meer info hierover volgt.  Alle activiteiten, behalve deze workshop, zijn gratis. Inschrijven is wel verplicht via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof. (EM / Foto PGRA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten