Ferm en provincie werkten brochure uit met tips voor hoevezuivelaars
BEVEL – Onze provincie telt ruim 350 Korte Keten-verkooppunten waar hoeveproducten rechtstreeks aan de klant verhandeld worden. Een melkveehouder die hoevemelk verwerkt en zelf de zuivelproducten wil verkopen, heeft daarvoor heel wat kennis en vaardigheden nodig. Steunpunt Korte Keten bracht een aantal ervaren hoevezuivelaars samen in een lerend netwerk om hun expertise te bundelen. Dit resulteerde in een brochure (‘Doordacht investeren in hoevezuivel’) vol tips en tricks, waar nieuwe collega’s hun voordeel mee kunnen doen. Vanochtend werd ze voorgesteld in de Ijshoeve in Bevel.
Steunpunt Korte Keten is een onderdeel van Ferm vzw (het vroegere KVLV), een netwerk met een aanbod van activiteiten en diensten. Nationaal voorzitter Nik Van Gool: ‘We zijn blij dat we – samen met de provincie – kunnen werken aan de uitbouw van de Korte Keten. De provincie blijft een belangrijke partner voor materies die te maken hebben met landbouw.’ Katrien Vanhoutte van Steunpunt Korte Keten, dat volgend jaar twintig jaar bestaat: ‘Het is belangrijk dat melkveehouders leren hoe ze doordacht kunnen investeren in hoevezuivel. Samen met RURANT, SBB, Innovatiesteunpunt en ILVO creëerden we een lerend expertennetwerk. Dit leidde tot heel interessante inzichten, bruikbaar voor beginnende melkveehouders. Melkveehouders moeten zicht krijgen op de investeringsnood, op de financieringsmogelijkheden en de investeringen die noodzakelijk zijn voor hun activiteit.’
‘Caroline, waarbij we te gast zijn, is één van de negen melkveehouders, die deel uitmaken van een lerend netwerk dat ervaringen uitwisselt. We zijn ervan overtuigd dat ze een kwaliteitsvol en eerlijk product aanbieden. We bieden hen begeleiding en antwoorden op vragen. De bedoeling is om ervaringen uit te wisselen: waar bots je op en wat kan je van je collega’s leren? Wij zorgen voor experten die hun mening geven en informatie uitgebreid verwerken. Dat het lerend netwerk een succes is wordt bewezen door het feit dat de groep – die vooral bestaat uit hoevezuivelaars uit de buurt – zelf heeft gevraagd om in het najaar opnieuw samen te komen. De resultaten van ons werk hebben we verwerkt in een brochure, een handig instrument voor andere hoevezuivelaars. We gaan letterlijk de boer op door hen te bezoeken en het is ook de bedoeling om nog meer lerende netwerken uit te bouwen.’
Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor landbouw: ‘Dankzij deze brochure – die gesubsidieerd werd door de provincie Antwerpen – vermijden we dat starters beginnersfouten maken. We hebben met de Korte Keten nog een hele weg af te leggen en dit terwijl er heel veel potentieel is. Tegenover 2009 zien we een verdrievoudiging in de productie binnen de Korte Keten. Tijdens corona booste de Korte Keten. Mensen voelden zich veilig bij de landbouwers. Ondertussen zien we een terugval. Die trend moeten we opnieuw omdraaien. Binnen de provincie hebben we iemand vrijgesteld om fulltime met korte keten bezig te zijn.’ Gastvrouw Caroline Vermeiren (rechts op de foto): ‘In 2011 zijn wij gestart met hoeve-ijs. Mensen kunnen hier tot rust komen en vooral dat vonden wij belangrijk. Toen men mij in het voorjaar vroeg om in te stappen in het Lerend Netwerk Hoevezuivel vroeg ik me af of dit zin had omdat ik de hoevezuivel maar in bijberoep doe. Maar het heeft wel degelijk gerendeerd. We leren van elkaar bij over onder meer bedrijfsvisie, de boekhouding, accommodatie, onze tijdsbesteding,…). Ik werd plots geconfronteerd met het overlijden van mijn boekhouder. In geen tijd had ik er – dankzij de collega’s uit het Netwerk – een nieuwe.‘
Edwin MARIËN