• 21/05/2024

Feestelijke opening jeugdcentrum ‘Fleks’ in Berchem

BERCHEM – Vrijdagavond nam Fleks officieel de fakkel over van Jeugdcentrum Den Eglantier.

Dankzij de overname garandeert de stad de werking voor jongeren in Berchem. ‘Fleks’ wordt een nieuw bruisend jeugdcentrum voor, door en met jongeren. De focus van hun organisatie ligt op ondernemerschap en talentontwikkeling.

Fleks wil jongeren de kans wil geven om zichzelf te ontwikkelen, te ondernemen en een netwerk uit te bouwen. Het is geen traditioneel jeugdhuis en kent een atypisch ontstaan. Zo kent de organisatie een bestuur dat bestaat uit young professionals uit het bedrijfsleven en de ondernemerswereld. Het probeert deze wereld te verzoenen met de jongeren in Antwerpen op een laagdrempelige en toegankelijke manier.

Voorzitster, Soraya Hayani, is tevreden met de nieuwe locatie. De vereniging was immers in zeven jaar sterk gegroeid, zodat er nood was aan een groter onderkomen. Zij bracht een duidelijke boodschap:

Wij hebben heel wat geleerd in de zeven jaar dat wij al bezig zijn. In het begin, in Deurne, waren wij nog piepjong en onervaren maar ook wij zijn volwassen geworden. Ondernemerschap wordt nog vaak gelinkt aan rijk zijn, en heeft daardoor een beeld van een select groepje. Vaak hebben jonge ondernemers gebrek aan een noodzakelijk netwerk. Het is dat wat wij willen bieden: je kan leren socializen, leren groeien. Ondernemerschap is niet alleen gelinkt aan economie en bedrijven, maar ook aan creativiteit. Je moet je zelfvertrouwen vinden en daarin doorgroeien. Wij trachten jong talent te vinden, hen te coachen en kansen te bieden, kortom drempels van welke vorm ook te verlagen. Ondernemerschap gaat over alles heen: het kent geen kleur, geen geslacht, geen seksuele geaardheid, geen verschil in socio-culturele klasse. Bij een nieuwe start hoort een nieuw logo. Wij zijn trouw gebleven aan de vroegere kleur maar gaven het een moderner jasje. Veel dank aan onze vrijwilligers en jongeren, onze vorige coördinator die ons zo ver heeft gebracht, en de stad Antwerpen en Jinnih Beels omdat zij ons de kans hebben gegeven te experimenteren en te groeien.’

Van links naar rechts: Hafsa Salmi, Maxime Boel, Hamza Ouchan, Narjis Oueld Chaib, Amber Setta. Foto rechts: voorzitster Soraya Hayani

Hamza Ouchan, zes jaar actief in het professioneel jeugdwerk, ondersteunt Fleks sedert het laatste jaar als nieuwe coördinator. Fleks is opgedeeld in verschillende departementen. Naast Fleks Studio waar talentontwikkeling in alle vormen aan bod komt, is er uiteraard ook Fleks Youth, hun jeugdwerking, en Fleks Sisterhood waar meisjes allerlei activiteiten onder elkaar kunnen beleven. De lijst van geplande workshops voor de maand maart is goed gevuld en heel divers.

Panelgesprek praktijkervaringen bij Fleks.

Jinnah Beels (Vooruit), schepen voor onderwijs en jeugd, benadrukte in haar speech haar respect voor het geleverde werk van het Fleks team en zijn vrijwilligers bij het in orde brengen van deze locatie om een mooie doorstart te kunnen maken. ‘Wat ik zo fantastisch vind aan Fleks is het ondernemerschap. Wat wij nog te weinig hebben in de stad is jeugdwerk dat zich bezighoudt met ondernemerschap. Jullie geven de kans aan heel veel jongeren die anders nooit hiermee in contact zouden komen, om zichzelf te kunnen zijn en op hun tempo te beslissen in welke richting ze zich later graag verder willen ontwikkelen. Jullie zijn als jeugdhuis uniek in deze stad. Wij hebben vijf jaar geleden een slogan gelanceerd: voor, door en met jongeren. Jullie hebben als Fleks veel bijgedragen om dit te realiseren. De toekomst van onze stad blijft de jongere generatie …’

Na het panelgesprek over praktijkervaringen bij deze jeugdwerking, werd het officiële gedeelte afgesloten: niet met een spreekwoordelijke kers op de taart, maar met groot gebak met Fleks-logo dat verdeeld werd onder de aanwezigen. Jinnih Beels, die eerder op de avond al het symbolische openingslint mocht knippen, kreeg eveneens de eer deze taart aan te snijden.

Ivo VAN DE KORPUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten