• 24/06/2024

Federale en Vlaamse overheid pakken samen druggerelateerd geweld in Mechelen aan

MECHELEN – De Federale en Vlaamse overheid spreken hun steun uit om het druggerelateerd geweld in Mechelen aan te pakken. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) bracht federaal ministers Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Annelies Verlinden (CD&V) en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) vandaag samen in Mechelen onder meer in aanwezigheid van de procureur des Konings en de Directeur-Generaal van de Federale Gerechtelijke Politie.

Op iets meer dan een maand tijd werden in Mechelen vier aanslagen met explosieven gepleegd, gericht tegen particuliere woningen. Politiezone Rivierenland is van bij het begin verhoogd aanwezig op het terrein en zet alle technische middelen en methodieken in om aanslagen te voorkomen. Deze inspanningen hebben geleid tot het voorkomen van minstens twee aanslagen. De verdachte van de eerste aanslag kon  worden opgepakt.

Vandersmissen: ‘Er is federale bijstand toegezegd met extra patrouilles, zichtbaar en tastbaar, om ook ’s nachts de druk op de criminelen te verhogen. Die extra ondersteuning vanuit de federale overheid is absoluut aangewezen om het geweld in Mechelen zoveel als mogelijk te voorkomen, maar ook om onze verantwoordelijkheid op te nemen in de intergemeentelijke aanpak van het fenomeen.’

Vincent Van Quickenborne benadrukt dat uit de ontmanteling van het crimineel communicatienetwerk Sky-ECC geweten is dat de criminele drugsbendes zich veel verder uitstrekken dan de stad en de haven van Antwerpen. ‘Het geweld dat hiermee gepaard gaat, verspreidt zich nu ook meer en meer buiten Antwerpen. Elk feit gelinkt aan de drugscriminaliteit wordt prioritair behandeld. Er wordt steeds dezelfde onderzoeksrechter gevorderd die snel optreedt. Intussen zijn er al vier verdachten gearresteerd voor de recente feiten. We gaan vanuit Justitie nog meer doen: we verdubbelen op korte termijn de federale gerechtelijke politie in Mechelen, het uitgebreide Mechelse cameranetwerk wordt beter ingezet om heterdaad-betrappingen mogelijk te maken, de havenprocureur en zijn team van dertien  mensen zullen ook de Mechelse dossiers behandelen.’

De cohousing van lokale politie en FGP in het commissariaat van Mechelen wordt uitgebouwd. Dat gebeurt stelselmatig de komende maanden en jaren. De lokale politie beschikt zelf al over een performant team rechercheurs 80 FTE’s. Annelies Verlinden: ‘Punctuele acties zullen de aanwezigheid op terrein verhogen. Maar meer politie is niet het enige antwoord.’  Daarnaast benadrukt de minister dat ook ARIEC Antwerpen zich engageert om Mechelen te ondersteunen in de bestuurlijke aanpak van druggerelateerd geweld.

Ook Vlaanderen onderneemt stappen om het geweld in te dijken. Bart Somers trekt 100 000 euro uit om vanuit preventieve rol maximale ondersteuning te voorzien voor de getroffen buurten. ‘We richten een buurtteam op om de getroffen buurten te ondersteunen, hier zullen vier personen voor worden aangeworven.’ Vandersmissen: ‘Via een protocol dat we eerstdaags met het parket zullen afsluiten willen als stad we een tweetal mensen financieren waarover het parket kan beschikken.’ (EM / Foto Gemeente  Nijlen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten