• 15/04/2024

Familiebedrijf met ‘eigen kweek’ strijkt neer in Oelegem

OELEGEM – Neen, de familie Welvaert uit het Heuvelland komt niet naar Oelegem voor een volgende serie van Eigen Kweek. Jos en Ria blijven gezellig met zoon Steven  in Wijtschate maar in Oelegem worden Geert en Veerle afgelost door Evi, Jonas en Mathias Vercammen. Geert en Veerle hadden 30 jaar de groenten- en fruitwinkel  ’t Appeltje aan de Oudstrijdersstraat in  Oelegem.

Dit jaar kwamen ze niet meer terug na hun verlof maar droegen de fakkel over aan de Gebroeders Vercammen, een familiebedrijf met ‘eigen kweek’ uit Koningshooikt en Berlaar. Hun grootouders deden aanvankelijk alleen markten met nadien een hoevewinkel. Tijdens corona werden de openingsuren van deze winkel drastisch uitgebreid.  Vorig jaar openden ze ook nog een dorpswinkel in Koningshooikt. Daar ook is er de zorgboerderij De Tallaart vzw,  hier biedt de familie met het project ‘Met Zorg Gemaakt, Dat Smaakt’ mensen met een beperking een toffe dagbesteding aan.  Onder het motto zorg en beleving op de boerderij worden er verschillende activiteiten, ook  voor kinderen, aangeboden.  De maisdoolhof is er één van. Met hun webshop mikken ze ook op scholen, verenigingen  en bedrijven.

Het initiatief van de overname kwam van Geert en Veerle zelf die de Gebroeders Vercammen al kenden via leveringen. Evi en haar partners hebben er wel even moeten over nadenken maar het concept sloeg vlug aan. Zoals in Koningshooikt  vond men ook hier een hoevewinkel die meer dan een louter verkooppunt was. Het is ook een ontmoetingsplaats met een goede ligging. De winkel nodigde ook mooi uit en er moesten niet veel veranderingen komen. Er kwam een wandkoeling en een extra koeltoog en diepvries. Met alleen iemand die op pensioen ging, blijft de rest van het oude personeel de winkel trouw, aangevuld met mensen uit de stal Vercammen en enkele enthousiaste nieuwelingen.

Nieuwe eigenaars, dus zeker wat verandering: in aanbieding zijn de lokale vollegrondsgroenten van de gebroeders zoals de Mechelse bloemkolen en tomaten. Ook komt er fruit van lokale boeren. De koeltoog gaat ook een ander uitzicht krijgen met meer bereide producten, soepen en dranken. Een vers kruidenaanbod zit er ook aan te komen.

De Korte Keten is hier ook goed zichtbaar. Er komen zowel producten uit eigen teelt, nabijgelegen producenten, veiling  en grootmarkt.

De scheptoog met salades, een vroeger idee van Veerle, blijft behouden. Hiervoor is Veerle haar expertise aan het overdragen.  Ook Geert trouwens loopt nog enige tijd mee om alles in goede banen te leiden.

Je vindt de winkel in de Oudstrijdersstraat 70 in Oelegem. Er is een ruime parking.

Je kan er terecht op weekdagen van 9 uur tot 17.30 uur, op zaterdag tot 15 uur.

De naam is lichtjes gewijzigd in: Hoevewinkel ’ t Appeltje.  Vandaag ging men van start met de scholen.

Gust CHARRIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten