• 24/06/2024

Familie Roest d’Alkemade geeft schilderijen van Hof Ter Linden terug

EDEGEM – In 2012 werden de Stichting Kempens Landschap, de gemeente Edegem en Natuurinvest samen eigenaar van het kasteeldomein van Hof Ter Linden. Sindsdien werken de partners samen om het 55 hectare grote park een mooie toekomst te geven.

Dat gebeurde in de afgelopen jaren onder meer al door de opmaak van een beheerplan, de restauratie en herbestemming van de twee koetshuizen, …

In 2012 startte het dossier met de vervreemding van de beelden en schilderijen uit het park en het kasteel vlak voor de ondertekening van de aankoopakte.

Via een toevalligheid ontdekten de nieuwe eigenaars op een vrijdagnamiddag de verkoop van de beelden en de schilderijen via een Frans veilinghuis.

Inspectie Onroerend Erfgoed klaagde de destijdse adellijke eigenaars en het veilinghuis aan, waarbij Kempens Landschap, de gemeente Edegem en Natuurinvest zich burgerlijke partij stelden.

Het eerste vonnis in deze zaak viel al in 2016, waartegen Inspectie Onroerend Erfgoed in beroep ging wat betreft de beelden; dit dossier bevindt zich voor het Hof van Beroep in Gent.

Het vonnis uit 2016 was wel merkwaardig. De beklaagden werden vrijgesproken voor de ten laste gelegde feiten, voor zover deze betrekking hadden op de elf beelden uit de parktuinen van het kasteel.

Maar de vier familieleden van Roest d’Alkemade werden wel veroordeeld voor de diefstal van vier schilderijen uit het kasteel. Zij moesten aan de Belgische staat een boete van 3 000 euro per familielid betalen en ze moesten de schilderijen en het medaillon teruggegeven aan de nieuwe eigenaars.

Voor de schilderijen die nog in het bezit waren van de familie Roest d’Alkemade gebeurde dit vandaag.

Philippe De Backer (links op de foto), directeur van Kempens Landschap: ‘Het betreft een eerste belangrijke en symbolische stap.’

De twee andere portretten zijn enkele jaren geleden doorverkocht aan Thomas Leysen, voorzitter van de raad van bestuur van Mediahuis, holdingmaatschappij Corelio en technologiebedrijf Umicore. Hij is bereid de schilderijen terug te verkopen aan de familie maar dan wel tegen een meerprijs. Leysen vraagt 25 000 euro schadevergoeding. De Antwerpse zakenman betaalde indertijd 8 000 euro voor de aankoop.

Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA, rechts op de foto): ‘De elf fantastische beelden werden beschouwd als onroerend wegens bestemming. Dus wij en alle bezoekers hebben het recht te mogen genieten van deze beelden op onze unieke site. Al jaren pleiten wij voor gerechtigheid. Onze volharding blijkt nu eerste vruchten af te werpen.’ Medio november volgt de volgende juridische stap. (EM / Foto Kempens Landschap)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten