• 27/02/2024

EYOF: Goud voor België in wegrit, Schoofs (Mol) vierde, Heremans (HodBerg) tiende

HEIST-OP-DEN-BERG – We hebben er vier dagen op moeten wachten maar de eerste Belgische medaille is binnen op de Europese Jeugd Olympische Spelen. In een turbulente eindspurt, na een wegrit van 65,8 kilometer was Cedric Keppens uit Vlierzele de allersnelste van het hele lot. Hij finishte na 1u32’59”.

Bij de jongens verscheen Jasper Schoofs (16) uit Mol (Wezel) aan de start. Hij kreeg de steun van zijn familie. Normaal stond er tijdens deze periode een reis naar New York geprogrammeerd maar het EYOF is een wedstrijd die je niet zomaar aan je laat voorbijgaan.  Schoofs legde op de meest ondankbare plaats beslag als het om een kampioenschap gaat: de vierde. Zilver en brons gingen naar Polen.

Bij de meisjes nam Ella Heremans (16, zie foto) uit Heist-op-den-Berg deel aan de race over 57,8 kilometer. Aan het eind reed een groep van veertien aan de leiding met een voorsprong van veertien seconden. De Britse Cat Ferguson won in 1u32’08” voor de Spaanse Paula Jessica Ostiz Taco en de Italiaanse Beatrice Temperoni. Heremans werd tiende.

Heremans: ‘Ik rij voor Cycling Club Glabbeek. Ik ben tweedejaarsnieuweling en kom dus uit bij de U17. Ik ben als laatstejaars-aspirant naar Glabbeek gekomen. Daarvoor heb ik bij Heist Cycling Team gereden in Itegem. Belgisch kampioen worden was uiteraard mijn grootste prestatie vooral omdat ik vorig jaar – toen ik won – nog eerstejaars was en dus tegen oudere meisjes heb gewonnen. Het was trouwens mijn enige overwinning dat jaar maar wel de juiste. Ik reed elke week minstens één koers, soms twee. Dit jaar zijn er wel een aantal wedstrijden weggevallen. Er waren minder koersen in de nasleep van corona.’

‘Ik denk dat mijn niveau ondertussen nog een beetje is gestegen maar niet enorm. Ik zit nog altijd in dezelfde leeftijdscategorie. De afstand die ik moet afleggen is dus nog steeds niet gewijzigd. Ik rij dan wel tegen meisjes die een jaar jonger zijn maar erg veel verschil maakt dat niet uit.’

‘Ik volg humane wetenschappen aan het atheneum van Heist-op-den-Berg. Ik moet niet ver fietsen om op school te geraken. Mijn studies vallen  best te combineren met mijn sport. Ik heb daar trouwens nooit echt problemen mee ondervonden. Ik kan mijn trainingen probleemloos afwerken. Dat is dus best handig. Per week train ik ongeveer tien uur.’

‘Ik ben zonder al teveel verwachten naar het EYOF afgereisd. Ik keek er wel naar uit omdat het een ervaring meer is. Uiteraard was het mijn bedoeling om zo goed mogelijk te presteren maar ik besefte ook wel dat het niveau helemaal anders is dan in België. Die switch heb ik wel even moeten maken: beseffen dat het niet even goed kan gaan dan bij ons. De ervaring nemen ze me in ieder geval niet af. Het is zaak om daarvan te genieten. Ik moet beseffen dat ik iets kan en mag doen dat niet voor iedereen is weggelegd. Dat is wel heel mooi.’

‘Het is wel jammer dat net zondag het Belgisch kampioenschap plaatsvindt. Ik kan mijn titel dus niet verdedigen. Wij landen opnieuw in Zaventem op het moment dat het BK wordt gereden. Ik heb gekozen om naar hier te komen omwille van de ervaring. Stel dat ik opnieuw kampioen was geworden, dan zou ik de trui toch nog maar twee maanden mogen dragen hebben omdat ik dan naar een andere categorie moet overgaan. Deelnemen aan de Jeugdolympiade is veel mooier dan te kunnen zeggen dat ik mijn titel succesrijk verdedigd heb. Bovendien is het verre van zeker dat dit zou gelukt zijn.’

‘Wanneer er ooit iemand met een profcontract gaat aankomen dan zal ik dat niet weigeren. Ondertussen hoop ik zo goed mogelijk te kunnen evolueren maar wil ik trots zijn  op wat ik heb gedaan en wat ik nog ga kunnen doen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten