• 18/04/2024

EYOF: Basketbalmeisjes spelen voor brons, volleybaljongens voor de zevende plaats

MORTSEL – Alleen de volleyjongens en de basketmeisjes zijn nog actief op het Europees Jeugd Olympisch Festival. De basketbalsters spelen morgen om de medailles. Zij kregen een pandoering van de Spaanse meisjes en verloren met  99 – 34.  Morgen moeten zij alweer aan de slag in de hoop een bronzen medaille uit de wacht te slepen tegen Hongarije. De volleyjongens kunnen nog zevende worden. Zij leverden puik weerwerk tegen Duitsland en komen nu uit tegen Slovakije, dat tegen Polen verloor.

De basketbalmeisjes waren volkomen kansloos tegen Spanje. Dat was niet meteen een verrassing want de Spanjaarden hadden achtereenvolgens met 29 punten verschil gewonnen tegen Slovenië en Slovakije en met 41 punten tegen Hongarije.

Van bij de aanvang was het verschil groot. Na vijf minuten stond het al 0-10. Via 6-15 en 9-21 werd het 11-24.

Eenzelfde spelbeeld in het tweede kwart waarbij de foutenlast van de Belgen almaar opliep: 11-30, 19-46 en 22-48 aan de rust, gewoon een verdubbeling van de score na één kwart dus.

In het derde kwart gingen de Belgen helemaal onderuit. Enkel Clabodts en Laurine Degroof (drie keer op vrijworp) slaagden er nog om te scoren. De kloof werd uitgediept liefst 52 punten.

Het slotkwart werd nog meer een lijdensweg. De century kwam in zicht en de kopjes gingen nog meer hangen bij de Belgen die uiteindelijk met 66  punten verschil verloren. Het zal nu zal zijn om op minder dan 24 uur tijd opnieuw alle moed bij elkaar te rapen om alsnog met een bronzen medaille naar huis te kunnen gaan.

De cijfers van de Antwerpse speelsters: Zhen Verburgt (Hemiksem) 18’45” gespeeld, acht punten, zes rebounds; Jill Govaerts (Duffel) 16’08” gespeeld, twee punten, drie rebounds; Anais Verelst  (Vremde) 15’44” gespeeld, twee punten en twee rebounds en Kaat Pauwels (Wilrijk) 12’16” gespeeld, één rebound.

De volleybaljongens hielden twee uur gelijke tred met Duitsland maar moesten aan het eind wel het onderspit delven. In de eerste set stond er geen maat op de Duitsers. Het werd 18-25. In set twee namen de Belgen weerwraak. Een hele set lang stonden ze aan de leiding. Van 8-5 werd het 16-10 en vervolgens 21-21 waarna met 25-21 setwinst werd geboekt.

Na de derde set stond België op voorsprong. De Duitsers namen weliswaar een 3-8 voorsprong maar de ‘onzen’ vochten terug. Via 16-14 werd het 25-22. In de vierde set kregen de jonge Belgen echter een opdoffer te verwerken. Ze leken op weg naar matchwinst. Van 8-5 ging het naar 16-13 en 21-20 maar toen gaven ze het heft uit handen. De set ging verloren met 26-28.

De kopjes gingen naar beneden. Iets wat we eerder op het tornooi ook al zagen. België verloor de belle met 9-15.

Jippe Schoeven (Mol) lukte negentien punten, Antony Moga (Herentals) twaalf, Tijl Van Looveren (Zoersel) vijf. De andere Antwerpse spelers die tussen de lijnen kwamen waren Senne Gifford (Emblem) en Sietse De Bruyn (Schelle).

De balans van deze EYOF-spelen kan nu al worden opgemaakt. België haalde twee medailles (goud voor Cedric Keppens in het wegwielrennen en vandaag voor Ylvio Piltjens in het polsstokspringen en mogelijk brons voor de basketmeisjes) en nog zes top acht-plaatsen (twee keer vierde waaronder Jasper Schoofs uit Mol in de wegrit, één keer vijfde, één keer zesde en tweemaal zevende waaronder Reda Aouragh uit Deurne op de 1 500 meter atletiek).  Daar komt het resultaat van de volleyballers dus nog bij.

Edwin MARIËN

Foto Team Belgium

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten