Extra erkende natuurreservaten in Hoboken/Wilrijk en in de Kempen
WILRIJK – Dit jaar kwamen er maar liefst 1 000 hectare erkende natuurreservaten bij in Vlaanderen. Tegelijk werd de toegankelijkheid verbeterd voor een even grote oppervlakte bestaande natuurreservaten. Volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) is tijdens de coronacrisis iedereen die nog niet overtuigd was een fan geworden van meer natuur en bos: ‘Het afgelopen jaar klonk de roep naar toegankelijke natuur dicht in de buurt harder dan ooit. Het blijft onze prioriteit om Vlaanderen groener te maken.’ Het gaat om gebieden beheerd door Natuur en Bos, Natuurpunt en Limburgs Landschap.
Gedurende het jaar gaf Demir een erkenning aan twaalf gebieden beheerd door Natuurpunt, goed voor een extra oppervlakte van 93,28 hectaren. Ook de natuurvereniging Limburgs Landschap vzw is goed voor 91,18 hectaren via twee bijkomende natuurreservaten. De Vlaamse overheid geeft zelf ook het goede voorbeeld en zorgde voor 813,09 hectaren via vier bijkomende natuurreservaten. In totaal is dat goed voor 997,55 hectaren. Daarbij hoort het brongebied van de Hollebeek (0,34 hectaren). De Hollebeek vormt vanaf haar bron tot aan het Kiel de grens tussen de districten Hoboken en Wilrijk. Ze loopt afwisselend door sterk verstedelijkt gebied en mooie groengebieden, onder meer het Schoonselhof. Ter hoogte van De Bruynlaan verdwijnt de beek onder de grond.
Verder ook de Kalmthoutse Heide (231,72 hectaren, zie foto), één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen Tenslotte betrof het de Vallei van het Merkske (132, 82 hectaren), in de regio Baarle-Hertog, Hoogstraten en Merksplas. Je volgt er de natuurlijke waterloop, en geniet van het geluid van de nachtegaal en de boomkikker op de achtergrond. Het bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel staat ook bekend als Pure Kempen Café en fietscafé. Hier vertrekken wandelingen en fietstochten naar het beekdal, de Castelreesche Heide of Wortel-Kolonie.
Demir: ‘Voor elk erkend reservaat moet ook een toegankelijkheidsplan worden opgemaakt, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die er floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten. Een win-win dus voor mens én natuur. Daarom werd ook de bestaande erkenningen van natuurreservaten hernieuwd zodat ook een actuele toegankelijkheidsregeling mogelijk werd voor meer dan 1 000 hectaren natuurreservaten.’
Van de hernieuwde natuurreservaten is de hoofdbrok in beheer van Natuur en Bos (921 hectaren – het betreft hier een gebied gelegen op de Kalmthoutse Heide -en verder Natuurpunt (111,15 hectaren) en Limburgs Landschap vzw (42,22 hectaren), in totaal goed voor 1 074,37 hectaren.
Eind vorig jaar erkende de minister ook al 51 bijkomende gebieden als natuurreservaat, goed voor een oppervlakte van 682,5 hectaren natuur extra onder effectief natuurbeheer. Die dossiers dateerden toen allemaal van de periode voor oktober 2017. Demir slaagde er toen in op amper drie maanden tijd de achterstand volledig weg te werken.
Om te kunnen worden erkend als natuurreservaat moet een terrein belangrijke habitats, populaties van inheemse dier- en plantensoorten en milieu van hoge natuurkwaliteit en hoge biodiversiteit bevatten. (EM / Foto Pixabay)